Prodajali so zelo čist kokain

Gorenjski kriminalisti so prejšnji teden v sodelovanju s kolegi iz Ljubljane, Celja in Avstrije razbili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s prodajo drog in orožja. Združba je delovala v okviru hierarhično organizirane motoristične skupine. Samo v gorenjskem delu preiskave so za 67 kaznivih dejanj ovadili 13 oseb. Predstavniki motorističnega kluba Hells Angels MC Steel City so včeraj zatrdili, da policisti v njihovih prostorih niso našli nobenih drog, le nekaj orožja.

Kriminalisti so preiskali tudi prostore motorističnega kluba 
Hells Angels. Njihovi predstavniki so zanikali, da bi pri njih 
našli kaj prepovedane droge.  Foto: STA
Kriminalisti so preiskali tudi prostore motorističnega kluba Hells Angels. Njihovi predstavniki so zanikali, da bi pri njih našli kaj prepovedane droge.  Foto: STA

KRANJ > Vodja gorenjskih kriminalistov Primož Donoša je včeraj pojasnil, da so delovanje kriminalne združbe zaznali lani, ko so se začeli potrjevati sumi, da na Gorenjskem in v Avstriji delujeta dobro organizirani združbi, ki se ukvarjata z dobavo in prodajo prepovedane droge. Kasneje so kriminalisti odkrili še trgovino z orožjem.

Nezakonito trgovanje z drogami in orožjem je po ugotovitvah kriminalistov trajalo dlje časa. Izvor droge je bil na Gorenjskem, v Avstriji pa je bila organizirana širša ulična mreža preprodajalcev, ki je prodajala zlasti kokain in konopljo. Osumljenci so ponujali tudi orožje, predvsem polavtomatske pištole in avtomatske puške kalašnikov.

Kriminalisti so zasegli minomet, strelivo s sledmi eksploziva TNT, imitacije pištol, samostrel, prikrite nože v obliki bančnih kartic in teleskopski palici. Poleg tega so odkrili 300 gramov konoplje, amfetamine, nedovoljene snovi v športu in pol kilograma visokokakovostnega kokaina, kakršen se na območju Slovenije in Avstrije redko pojavlja. Kilogram take droge na trgu dosega vrednost 60.000 evrov.

Hišne preiskave prostorov in vozil so se izvajale na 19 lokacijah na območju Gorenjske, Ljubljane in Celja. Odkrili so tudi posebej urejene in zavarovane prostore za hrambo prepovedanih stvari. V aktivnostih, ki so bile označene z visoko stopnjo nevarnosti, je sodelovalo več kot 100 kriminalistov in policistov različnih policijskih enot.

Za čas trajanja preiskav so prostost odvzeli devetim osebam, od tega so dve privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je za eno osebo odredil pripor. Gre za Jeseničana, ki je po ugotovitvah kriminalistov eden od vodij kriminalne združbe. Člani združbe so sicer stari od 25 do 45 let, več osumljencev pa je policija v preteklosti že obravnavala zaradi različnih kaznivih dejanj, večinoma povezanih z drogami.

Mnogi izmed osumljencev v zadnjih letih niso bili zaposleni, z zaslužki nezakonite dejavnosti pa so financirali nadstandardni življenjski slog. Nekateri osumljenci so na ta način pridobivali tudi sredstva za delovanje motoristične skupine. Glede na izvedeno četrtkovo hišno preiskavo gre za motoristični klub Hell's Angels s Hrušice.

Njihovi predstavniki so včeraj poudarili, da se je v javnosti ustvaril napačen vtis, da je bil klub organizator kriminalne združbe. Pojasnili so, da so kriminalisti pred dnevi opravili preiskave njihovih poslovnih prostorov in stanovanj nekaterih članov kluba. V nobeni od osmih hišnih preiskav niso našli niti prepovedanih drog niti sledi, ki bi nakazovale na trgovanje ali proizvodnjo teh substanc, so poudarili. Dodali so še, da njihovi prostori niso služili kot prostor za skladiščenje drog.

Potrdili so, da so policisti pri njih našli nekaj kosov orožja - tri šolske granate, ki jih ni mogoče uporabili kot orožje, uporabljali so jih za dekoracijo klubskih prostorov, in šolsko orožje tipa osa, ki ga ni mogoče uporabiti za bojno delovanje, temveč je namenjeno le šolanju. Zavrnili so še namige, da naj bi bil domnevni vodja združbe podpredsednik Hells Angels in da naj bi bil v priporu. Na novinarski konferenci je povedal, da je bil resda pridržan, skupaj s še enim članom kluba, a so ga po preiskavah izpustili.

STA


Najbolj brano