Priznal tudi Žižmond

“Ne glede na to, za kaj je bil porabljen, je zaslužek kot posledica nezakonitega početja še vedno nezakonit,” je skoraj polurno naštevanje odvetnika Velimirja Cugmasa, kaj vse naj sodnica upošteva pri izreku kazni Egonu Žižmondu, včeraj sklenila sodnica Barbara Franca. Žižmond je včeraj priznal, da je zlorabil svoj položaj in overil lažne vsebine.

Nekdanji dekan koprske fakultete za management Egon Žižmond je včeraj priznal zlorabo položaja in overitev lažne vsebine.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Nekdanji dekan koprske fakultete za management Egon Žižmond je včeraj priznal zlorabo položaja in overitev lažne vsebine.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Tako kot pred tednom dni nekdanja direktorica fakultete za management Nada Trunk Širca je tudi nekdanji dekan fakultete Egon Žižmond včeraj priznal krivdo po obtožbi. Še pred obravnavo je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju, po katerem je tožilstvo sodnici Barbari Franca, ki sodi obema, v zameno za priznanje za Žižmonda predlagalo kazen.

Kakšno, ni znano, saj sodnica včeraj sporazuma ni prebrala na glas. Višina predlagane kazni je tako zdaj znana le njemu, njegovemu odvetniku, sodnici in tožilki. Sicer pa je tako kot pred tednom dni Nado Trunk Širco sodnica tudi Žižmonda včeraj izrecno vprašala, če priznava krivdo po obtožbi. Odgovoril je pritrdilno.

Njegov odvetnik Velimir Cugmas je v predlogih sodnici, katere dokaze naj upošteva ob določanju kazni, najprej poudaril, da z dejanjem ni nastala škoda nikomur, ne univerzi ne fakulteti in ne študentom. Dodal je, da tudi Žižmond ob tem ni prejel nobene nezakonite koristi. “Ti prihodki so predstavljali le nekaj odstotkov letnih prihodkov fakultete, torej namen vsega tega ni bilo služiti, ampak zagotoviti študij študentom enega prvih bolonjskih študijev pri nas,” je dejal po več kot četrt ure naštevanja.

“Pustila vas bom do konca povedati, kar ste se namenili, ampak s temi predlogi spodbijate ugotovljeno dejansko stanje,” ga je opozorila sodnica. Cugmas je odvrnil, da bi šlo v tem primeru lahko za dejansko in pravno zmoto. “Obramba predlaga, da sodišče vse izpostavljene okoliščine šteje za posebno olajševalne, ki terjajo omilitev kazni,” je končno sklenil.

Sodnica je nato poudarila, da dokazni predlogi posegajo v dejansko stanje, ki se po priznanju ne bo ugotavljalo več. O Cugmasovi pripombi, da fakulteta ni mogla opravljati gospodarske dejavnosti, je dejala, da se je izrekel že zunajrazpravni senat, o dokazovanju, da se Žižmond s tem denarjem ni okoristil, pa je rekla, da tega očitka ni v obtožbi. “Ne glede na to, za kaj je bil porabljen, je zaslužek kot posledica nezakonitega početja še vedno nezakonit,” je dejala sodnica in odločila, da bo kazni Žižmondu in Trunk Širci izrekla šele 14. maja.

Obema obtoženima tožilstvo očita, da sta 670 študentom, ki sploh niso bili vpisani v zadnji letnik fakultete, omogočila vpis v absolventski staž. Z vpisninami, šolninami in plačljivimi izpiti, s katerimi so študentje po hitri poti prišli do diplom, je tako fakulteta zaslužila več kot pol milijona evrov. Leta 2005 so na tak način pridobili 433 absolventov, leto dni kasneje 171 in leta 2007 še novih 66 absolventov in diplomantov. Univerza na Primorskem je potrdila vse tako pridobljene diplome in njihove veljavnosti niti po izbruhu afere ni postavila pod vprašaj.

DANIJEL CEK


Najbolj brano