Priznal je krivdo za sopotnikovo smrt

Dobrega pol leta po tragični prometni nesreči, ki se je zgodila v Jelšanah, je na zatožno klop koprskega okrožnega sodišča sedel Edin M., ki mu tožilstvo očita povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti. Dejanje je priznal, sodišče pa je sledilo predlogu obrambe in tožilstva ter določilo, da leto in dva meseca zapora lahko odsluži z delom v družbeno korist.

Trk v podporni zid je bil usoden za sopotnika, ki je sedel na zadnjem sedežu  Foto: Pgd Ilirska Bistrica
Trk v podporni zid je bil usoden za sopotnika, ki je sedel na zadnjem sedežu  Foto: Pgd Ilirska Bistrica

KOPER > Nesreča se je zgodila v nedeljo, 3. novembra lani, zvečer. Štirje državljani BiH so se z avtom, ki ga je vozil takrat 31-letni voznik, vračali iz domovine. V Jelšanah je avto na spolzkem cestišču začelo zanašati, pri pokopališču v Jelšanah pa je trčil v podporni zid ob cesti. Policisti so ugotovili, da se je nesreča zgodila zaradi neprilagojene hitrosti. V nesreči so se voznik in trije sopotniki, stari 31, 27 in 35 let, poškodovali. Najhujše poškodbe je utrpel 31-letni sopotnik, ki je sedel na zadnjem sedežu za voznikom. Reševalci so ga odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center, kjer pa je po dveh dneh izgubil boj za življenje. Utrpel je poškodbe možganov, pljuč, vranice in več hujših zlomov. Voznika in sopotnika pa so reševalciodpeljali v izolsko bolnišnico.

Koprsko tožilstvo je proti zdaj 32-letnemu Edinu M., državljanu BiH, poklicnemu vozniku, ki živi v Sežani, vložilo obtožbo zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. Na včerajšnjem predobravnavnem naroku je krivdo priznal, sodišče pa je njegovo priznanje sprejelo. “Ni bilo namerno, zgodila se je nesreča,” je še dejal pred koncem naroka. Državna tožilka Anja Štrovs je predlagala, da ga obsodijo na leto in dva meseca zapora ter mu za šest mesecev prepovejo vožnjo avtomobila.

Obtoženčev odvetnik Damjan Krt pa je predlagal sodišču, da Edinu M. omogoči alternativno prestajanje kazni. Edin M. ima še vedno redne stike s svojci pokojnega prijatelja, kar kaže na njegov odnos do tega, kar se je zgodilo. S predlogom za alternativno prestajanje kazni se je strinjala tudi tožilka.

Na naroku za izrek kazenske sankcije je nato sodišče sledilo predlogu obrambe in tožilstva. Edina M. je spoznalo za krivega in ga obsodilo na leto in dva meseca zapora, ki pa ga bo lahko odslužil z 850 urami dela v družbeno korist. Nad tem bo bdel sežanski center za socialno delo. K takšni odločitvi sodišča je prispeval Edin M. s svojim priznanjem in odnosom, ki ga ima do prometne nesreče, v Sloveniji prav tako še ni bil kaznovan. Hkrati pa mu je sodišče za šest mesecev prepovedalo vožnjo osebnega avtomobila. SP


Najbolj brano