Primorsko avtocesto odprli opolnoči

Po sobotnem hudem verižnem trčenju, ki se je pripetilo na primorski avtocesti, so okoli polnoči odprli avtocesto, so sporočili iz Prometno-informacijskega centra. Avtocesta je bila po naletu zaprta v obe smeri. Po zadnjih podatkih so v nesreči umrli štirje ljudje, okoli 30 je bilo ranjenih.

Reševalci in gasilci so potrebovali več ur, da so iz  avtomobilov uspeli rešiti poškodovane. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Reševalci in gasilci so potrebovali več ur, da so iz avtomobilov uspeli rešiti poškodovane. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Na Policijski upravi Koper so danes zjutraj povedali, da novih podatkov o žrtvah za zdaj nimajo.

Trčenje se je v gosti megli pripetilo med priključkom Senožeče in razcepom Nanos. Prometni nesreči so botrovale slaba vidljivost zaradi megle, neprilagojena hitrost in prekratka varnostna razdalja, so pojasnili v koprski policijski upravi (PU).

Šlo je za doslej v Sloveniji najhujšo prometno nesrečo po številu udeleženih vozil. Po informacijah iz koprske PU jih je v štirih naletih trčilo okoli 70, tudi štiri tovorna vozila in en avtobus. V prvem naletu je trčilo 55 vozil, sledili so trije manjši. Nesreča je terjala štiri smrtne žrtve. Po neuradnih podatkih ena od žrtev ni bila v avtomobilu, ampak je stala na cesti, ko je vanjo trčilo vozilo.

Moška mahala voznikom in preprečila še večjo katastrofo

Verižno trčenje bi lahko bilo še hujše, če voznikov, ki so vozili proti nesrečnemu kraju, ne bi z mahanjem opozarjala moška ob robu avtoceste, eden od njiju z lučko.

Na socialnih omrežjih se je pojavil zapis, da naj bi voznike na nevarnost z lučko opozarjal Primož Pinterič, ki pa je na svojem facebook profilu zapisal: “Primož Pinterič NI mož z lučko. Je pa Primož vesel, da ni on edini, ki je skakal po 'cesti' in da se je najdu še en, ku je pametno odreagiral!!! Mene lahko prepoznate po plešasti glavi v zelenem polovrju... Ta sem bil pa jaz.”

Nekateri od poškodovanih še vedno v bolnišnici

Reševalne ekipe sežanskega, postojnskega, ilirskobistriškega in izolskega zdravstvenega doma so poškodovane prepeljale v izolsko bolnišnico. Udeležene v prometni nesreči so peljali tudi v bolnišnici v Šempeter in Ljubljano.

Po najnovejših podatkih so v soboto v izolsko bolnišnico (SBI) sprejeli 15 poškodovancev, od tega dva hudo poškodovana (ki so ju operirali in sta na intenzivnem oddelku, zdaj že izven življenjske nevarnosti), devet so jih hospitalizirali na kirurškem in internem oddelku SBI, ostale so odpustili v domačo nego. Dva hospitalizirana pa v domačo nego odpustili danes.

V SBI so v soboto skupaj oskrbeli 22 poškodovanih, saj so jih sedem nekaj zatem, ko se je zgodila še huda prometna nesreča v Ankaranu, pripeljali v SBI, kjer so jih prav tako interventno oskrbeli.

Pri poškodovanih na avtocesti gre za hude udarnine in ureznine, pri dveh, ki so ju operirali in sta v intenzivni negi, za poškodbe glave in medenice. Pri ostalih gre prav tako za rane na glavi, prsnem košu in za hude zlome okončin.

Med poškodovanimi z avtoceste so povečini slovenski državljani z območja Istre in osrednje Slovenije, en italijanski državljan in dva hrvaška. Stari so od 20 do 80 let, med poškodovanimi z avtoceste k sreči ni otrok.

V ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC) so pripeljali deset ponesrečencev. Sedem so še istega dne odpustili, trije pa so še vedno hospitalizirani, med njimi je tudi italijanski državljan. Pri dveh poškodovanih gre za zlome in potrebujejo operativni poseg, je pa zdravstveno stanje vseh treh stabilno, so pojasnili.

V šempetrsko bolnišnico so pripeljali tri poškodovance, od tega enega Madžara, ki je čez noč ostal na opazovanju. Ena bolnica je teže poškodovana in je v intenzivni negi, vendar zunaj življenjske nevarnosti, še en udeleženec v nesreči pa je bil po ambulantnem pregledu odpuščen domov, je pojasnila direktorica bolnišnice Nataša Fikfak.

V reševanju je sodelovalo 70 gasilcev

V intervenciji na primorski avtocesti je sodelovalo preko 70 gasilcev iz PGD Postojna, Razdrto, Hruševje, Veliko Ubeljsko, Studenec, Šmihel – Landol, Studeno, Divača, Senožeče, Sežana, Povir in ZGRS Sežana. Gasilci so s tehničnimi posegi rešili ukleščene osebe iz razbitin. Nudili so pomoč ekipam nujne medicinske pomoči iz Postojne, Sežane, Ajdovščine, Izole in podjetju Meditrans pri oskrbi in prenosu okoli 40 poškodovancev do reševalnih vozil. Odklopili so akumulatorje na vozilih, nudili razsvetljavo in drugo tehnično pomoč pri odpravljanju posledic nesreče, piše na spletni strani postojnskih gasilcev

Nepoškodovane osebe so peljali v Razdrto, kjer jim je pomoč nudil psiholog v gasilskem domu. Aktiviran je bil občinski štab civilne zaščite.

Spletno uredništvo, STA


Najbolj brano