“Primorje tedaj ni bilo insolventno”

Včeraj se je na novogoriškem okrožnem sodišču začelo sojenje Novogoričanu Robertu Brajdihu in Ajdovcu Dušanu Črnigoju. Specializirano državno tožilstvo jima očita, da sta upnike iz stečajne mase Primorja oškodovala za približno 250.000 evrov. Kaznivih dejanj ne priznavata, včeraj sta v svojih zagovorih očitke tožilstva ponovno zavrnila.

Robert Brajdih (levo) in Dušan Črnigoj sta  se včeraj izjasnila 
glede obtožnice, v kateri jima specializirano tožilstvo očita 
oškodovanje upnikov. Foto: Leo Caharija
Robert Brajdih (levo) in Dušan Črnigoj sta se včeraj izjasnila glede obtožnice, v kateri jima specializirano tožilstvo očita oškodovanje upnikov. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Zaradi oškodovanja upnikov sta včeraj na zatožno klop ponovno sedla Robert Brajdih, sicer prvoobtoženi v tej zadevi, nekdanji glavni izvršni direktor v ajdovski družbi Primorje, in Dušan Črnigoj, nekdanji predsednik uprave Primorja, ki je od leta 2012 v stečaju.

V preiskavi se nista zagovarjala

Po januarskem predobravnavnem naroku, ki ga je razpisalo koprsko okrožno sodišče, ker zadeva sodi v pristojnost njihovega specializiranega oddelka, se je včeraj začela glavna obravnava, na kateri sta se obtožena izjasnila glede očitkov tožilstva. V preiskavi se namreč nista zagovarjala.

Sum kaznivega dejanja naj bi v tem primeru naznanilo novogoriško sodišče, ko je domača družba Go-rent v pravdi s Primorjem izgubila eno nepremičnino. Predkazenski postopek je nato pred dvema letoma prevzelo specializirano državno tožilstvo, ki je junija lani vložilo obtožbo.

V njej trdi, da naj bi obtožena vse stečajne upnike družbe Primorje v letu 2011, ko je bilo insolventno, oškodovala za približno 250.000 evrov. Robertu Brajdihu tožilstvo očita prodajo nepremičnin (kleti ter dveh parkirnih mest) v Ankaranu in Ajdovščini ter sklenitev dveh spornih kupoprodajnih pogodb z Go-rentom in ene z Dušanom Črnigojem ter njegovo ženo Jano Črnigoj. Črnigoj naj bi kaznivo dejanje storil s podpisom kupoprodajne pogodbe z Go-rentom za stanovanje v Ajdovščini.

Primorje brez negativnega kapitala

Robert Brajdih trdi, da so kriminalisti podali ovadbo zoper njega na podlagi dokumenta Presoja nastanka insolventnosti, ki naj ne bi imel ne datuma nastanka ne podpisa, zato jo je označil za anonimko brez preverbe. “Kar pa se nanaša na nezmožnost plačila oziroma insolventnost, menim, da je že v sami obtožnici vrsta nejasnosti in napak, zato bi tožilstvu predlagal, da jo umakne,” je povedal. “Očitki, da naj bi Črnigoj stanovanje v Ankaranu kupil z verižno kompenzacijo, namreč ne držijo. Imeli smo veliko kompenzacij, saj je bil to normalen način plačila, ki smo ga izvedli za vse na enak način,” je še pojasnil in dodal, da naj bi bilo v letu 2011 sklenjenih vsaj 60 kompenzacijskih pogodb za nakup nepremičnin, podpisovala pa sta jih - po temeljitem pregledu prodajno-finančne službe Primorja - oba s Črnigojem.

“Primorje nikoli ni imelo negativnega kapitala, prav tako ni bilo nikoli insolventno,” je še zatrdil in sodišču opisal, kako je do stečaja Primorja, po nastopu nove uprave tega gradbenega podjetja, sploh prišlo. “Do oktobra leta 2011, ko sem bil še predsednik uprave Primorja, družba ni bila insolventna. Niti leta 2012 tega niso ugotovili. Kako naj bi potem Primorje bilo insolventno že leto poprej?” se je v svojem zagovoru spraševal Dušan Črnigoj. “Postopek za nakup apartmaja v Ankaranu, za katerega ni bilo povpraševanja, se ni prav nič razlikoval od drugih takšnih postopkov. Cenitev nepremičnine je opravil uradni cenilec, ki je nato določil kupnino,” je dodal. Da je Go-rent, ki ga sicer vodi izvenzakonski partner Črnigojeve hčerke, kupil klet pod tem apartmajem, pa naj bi izvedel šele v preiskavi. “Jaz je nisem želel kupiti, ker je bila neuporabna,” je še dejal.

Številne priče v dokaznem postopku

Glavna obravnava se bo nadaljevala z zaslišanjem približno 18 prič, sodišče pa se bo seznanilo tudi z izvedenskima mnenjema ekonomske stroke. Izvedenec Tibor Hren je v primerjavi z izvedenko JelenoAndrejo Marinko namreč ugotovil, da Primorje leta 2011 ni bilo insolventno.

“Ko so se sporni posli sklepali, med junijem in septembrom leta 2011, po ugotovitvah Gašperja Marca, ki je pripravljal likvidnostna poročila Primorja, ajdovska družba dalj časa ni bila sposobna poravnavati svojih zapadlih obveznosti, kar je eden od kriterijev insolvenstnosti po zakonu o finančnem poslovanju,” pa je včeraj dejala tožilka Petra Apšner iz civilno finančnega oddelka specializiranega tožilstva.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano