Priljubljenih policijskih dražb ne bo več

Priljubljenih dražb najdenih stvari, ki so jih doslej občasno pripravljali na policijskih upravah, odvisno od tega, kako polna so bila njihova skladišča, v takšni obliki, kot smo jih poznali, ne bo več. Za prodajo najdenih stvari bo po novem skrbela finančna uprava.

Na policijskih dražbah najdenih stvari se je običajno zbralo 
veliko kupcev, pa tudi radovednežev. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Na policijskih dražbah najdenih stvari se je običajno zbralo veliko kupcev, pa tudi radovednežev. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Na Primorskem je bila zadnja takšna dražba oktobra na dvorišču prometne policijske postaje v Šempetru pri Gorici. Policisti so na dražbi prodajali 34 najdenih ali izgubljenih predmetov, največ (19) je bilo moških in ženskih koles, pa več mobilnih telefonov, nekaj bižuterije ...

“Sodelovanje na dražbi je podobno igranju v igralnici. Je posebna dogodivščina, ki jo spremlja veliko adrenalina,” je jeseni povedal eden od navdušenih domačinov. Srebrn prstan je kupil za dva evra. Predmete so na dražbi prodali v slabi uri in zanje iztržili 800 evrov. Dražbe se je udeležilo približno sto ljudi, med njimi je bila večina moških.

Prizorov, ki so se v zadnjih letih ponavljali na dvoriščih policijskih postaj, ko so ljudje živahno dražili za najdene stvari, v takšni obliki, kot smo jih poznali doslej, pa ne bo več. Za prodajo najdenih stvari bo po novem skrbela finančna uprava. Sredi decembra je namreč začel veljati nov pravilnik o postopku z najdenimi stvari. Ta določa nekaj novosti pri ravnanju z najdenimi predmeti in nekatere pristojnosti finančne uprave, pojasnjujejo na policiji. V novem pravilniku se med drugim spreminja predvsem upravljanje z najdenimi stvarmi po poteku 30-dnevnega roka.

Če policija v tem času ne ugotovi, kdo je lastnik, preda najdeno stvar finančni upravi v hrambo in nadaljnji postopek. Finančna uprava pa nato postopek hrambe, prodaje, cenitve, določanja stroškov ter morebitnega uničenja stvari vodi po predpisih, ki urejajo davčni postopek. Po preteku enega leta bo najdene stvari prodala, če se medtem ne bo našel njihov lastnik oziroma se zanje ne bo zanimal pošteni najditelj.

Obveznosti poštenega najditelja ostajajo nespremenjene, stvar, ki jo je našel, mora vrniti lastniku ali jo predati policiji, ki o tem sestavi zapisnik. Policija nato išče lastnika najdene stvari, objavi podatke o tem na svoji spletni strani in na oglasni deski pristojne policijske uprave.

SP


Najbolj brano