Prikolice ni pravilno pripel

Leto dni pogojne zaporne kazni s triletno preskusno dobo in pol leta prepovedi vožnje tovornjakov. Takšna je kazen za 22-letnega Amirja B. iz okolice Jesenic, ki je julija lani povzročil smrtno prometno nesrečo pri Idriji. Preiskovalci so ugotovili, da prikolice tovornjaka pred vožnjo ni pravilno pripel, zato se je po nekaj minutah odpela.

Lansko tragično nesrečo pri Idriji je torej zakrivila človeška in 
ne tehnična napaka, kot so nekateri domnevali po samem 
dogodku. Foto: Sapša Dragoš
Lansko tragično nesrečo pri Idriji je torej zakrivila človeška in ne tehnična napaka, kot so nekateri domnevali po samem dogodku. Foto: Sapša Dragoš

NOVA GORICA > “Prevzemam odgovornost,” je ob začetku predobravnavnega naroka pred dnevi dejal 22-letni Amir B. iz okolice Jesenic. Da bi priznal krivdo, je sicer razmišljal že na prvem naroku, ki ga je sodnik Goran Klavora na željo obrambe prestavil. Obramba je namreč hotela preveriti še nekatera dejstva.

Potem ko je obtoženi priznal krivdo, je bil dokazni postopek nepotreben, zato je sodnik takoj prešel na razpravo o določitvi kazni. Doslej nekaznovani voznik tovornjaka jeseniškega podjetja Sigr Bizjak Amir B. je pojasnil: “Seveda mi ni lahko zaradi tega, kar se je zgodilo. Moj šef je obiskal starše žrtve in tja sem želel tudi sam. Na žalost se niso čutili, da bi se srečali z mano. Še vedno upam, da bom nekoč uspel tako ali drugače vzpostaviti stik z njima,” je povedal.

Voznik ostaja zaposlen v jeseniškem prevozniškem podjetju, trenutno je na dopustu, možno pa je, da bo v prihodnje vsaj za nekaj časa prevzel vlogo sovoznika.

Prikolice ni pravilno pripel

Ena najbolj nenavadnih in žalostnih nesreč na primorskih cestah se je zgodila julija lani pri Idriji. Prikolica tovornega vozila, ki ga je 22-letni Amir B. vozil iz Idrije proti Godoviču, se je odpela, se zapeljala na nasprotni vozni pas in pod seboj tako rekoč pomendrala manjši kombi znamke citroen. V njem je izgubil življenje 30-letni voznik iz Logatca, ki je pravilno vozil proti Idriji. Prikolica je nato trčila še v mazdo, s katero se je pravilno pripeljala še 36-letna voznica iz Kopra. V nesreči se je hudo poškodovala, prav tako njen 22-letni sopotnik.

Policisti so takoj po dogodku zasegli tovornjak, ki naj bi bil star le pol leta. Njihova glavna naloga je bila preveriti, ali je to, da se je prikolica le nekaj minut po začetku vožnje odpela, posledica tehnične pomanjkljivosti ali človeške napake. Ugotovili so, da okvar ni bilo in je bil razlog za nesrečo to, da voznik prikolice pred vožnjo ni pravilno pripel. Tožilstvo je tako voznika obtožilo povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

Teža krivde pride z leti

Sodnik Klavora je ob izreku kazni obsojencu povedal: “Kar se mene tiče, je sodba le simbolična. Ravnali ste malomarno, zaradi česar je ugasnilo življenje fanta, starega komaj 30 let, ki je bil edini sin. Kaj to pomeni in kako boste uspeli živeti s tem, boste spoznali z leti.” Tako zagovornici Tanji Vokelj kot tožilki Damjani Bandelj se sodba in kazen zdita pravični, zato sta povedali, da se nanjo ne bosta pritožili.Na sodbo o nesrečnem dogodku, v katerem se je odpela prikolica priklopnika in trčila v kombi, ki ga je vozil 30-letnik iz Logatca, se ne bosta pritožila ne obramba ne tožilstvo. Zgodba o tragediji je tako končana.

VESNA HUMAR


Najbolj brano