Prijeli spretnega zmikavta

Za približno 35 drznih tatvin naj bi ga že čakali v mariborskem zaporu, še najmanj toliko dejanj pa naj bi zagrešil, ko je se je izmikal odhodu v zapor. Za 67-letnega upokojenca iz Celja, sicer po rodu s Kosova, se je skrivanje končalo v torek, ko ga je na koprski tržnici opazil in prepoznal policist, ki sploh ni bil v službi.

Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER, KOZINA > Kozinski policisti so v sredo popoldan po opravljeni preiskavi njegovega avta in bivališča na Krasu ter v Celju odpeljali v mariborski zapor 67-letnega upokojenca iz Celja, sicer slovenskega državljana kosovskega rodu. Očitno spretni zmikavt in še spretnejši ubežnik je v torek padel v oko policistu v prostem času, ki ga je zagledal na koprski tržnici. Vestni policist je poklical kolege v službi in čez nekaj minut so spoznali, da imajo v rokah starejšo, vendar veliko ribo.

Naturalizirani Celjan naj bi namreč že nekaj let operiral povsod po Sloveniji in tudi na Tržaškem. Deloval naj bi hitro in spretno, izkoriščal pa je gnečo ljudi in svojo starost. S 67 leti namreč ni bil nikomur sumljiv in se je zlahka pomešal med ljudi.

Kozinski policisti naj bi na veteranskega zmikavta postali pozorni po zadnji tatvini torbice pred igralnico Admiral na Kozini. Celjan naj bi menda prežal na avtobus z gosti igralnice in ko so se ti po več urah vožnje končno pripeljali na cilj, na parkiršču pomešal mednje. V trenutku naj bi nato s kovčkov pograbil torbico ali dve in izginil.

Na podoben način naj bi operiral že skoraj po vseh krajih države, tarče pa naj bi si vedno izbiral v gneči pred hoteli, v hotelskih recepcijah, trgovinah in drugih zbirališčih večjega števila ljudi. Njegovo spretnost izmikanja naj bi spoznali tudi Tržačani, menda pa je na območju Trsta nekaj časa celo živel. Naši in italijanski policisti so ga medtem že identificirali in iz policijskih kartotek dobili tudi njegovo fotografijo, v roke pa se jim nikakor ni pustil ujeti.

Pred zadnjimi podvigi so ga na enem od štajerskih sodišč celo obsodili za približno 35 drznih tatvin, vendar Celjan ni hotel prostovoljno v zapor. Zato so za njim razpisali tiralico in objavili tudi njegovo fotografijo. Ta je bila ključnega pomena pri njegovem prijetju.

V torek se je policist v svojem prostem času mudil na koprski tržnici in opazil znan obraz s fotografije. Čeprav ni bil v službi, je postal pozoren na starejšega gospoda in poklical policiste koprske postaje, naj ga preverijo. Ti so prihiteli na tržnico, stopili do gospoda in ga prosili za dokumente. Nekaj minut kasneje jim je bilo jasno, da imajo v rokah iskano veliko ribo.

Kozinski policisti so nato preiskali njegov avtomobil, bivališče na Krasu in stanovanje v Celju ter menda našli precej nakradenih predmetov in denarja. Po neuradnih informacijah naj bi mu pripisali najmanj 35 drznih tatvin, njegovo delo pa naj bi preiskovali tudi italijanski kriminalisti v Trstu in okolici. Ti naj bi menda tudi opravili hišno preiskavo oziroma preiskavo njegovega začasnega bivališča na Tržaškem.

DC


Najbolj brano