Prijeli obtoženega za vojne zločine

Na mejnem prehodu Starod so se policisti v sredo zjutraj nekoliko podrobneje posvetili 40-letnemu hrvaškemu tovornjakarju in ugotovili, da ga išče bosanski Interpol. V Brčkem naj bi se izogibal sojenju zaradi obtožb, da je pred 21 leti ubil štiri srbske ženske. Na koprskem sodišču so se očitno prepričali, da gre za pravega osumljenca vojnih zločinov, in ga priprli.

Policisti na mejnem prehodu Starod so v sredo zgodaj zjutraj 
podrobno pregledali dokumente 40-letnega hrvaškega voznika tovornjaka in kmalu ugotovili, da je sarajevski urad 
Interpola za njim razpisal mednarodno tiralico. Na sodišču bi 
se moral zagovarjati zaradi vojnih zločinov iz leta 1994.  Foto: Tomo Šajn
Policisti na mejnem prehodu Starod so v sredo zgodaj zjutraj podrobno pregledali dokumente 40-letnega hrvaškega voznika tovornjaka in kmalu ugotovili, da je sarajevski urad Interpola za njim razpisal mednarodno tiralico. Na sodišču bi se moral zagovarjati zaradi vojnih zločinov iz leta 1994.  Foto: Tomo Šajn

STAROD, KOPER > Na koprski policijski upravi so nam včeraj potrdili, da so v sredo ob 5.30 na mejnem prehodu Starod naši policisti pregledali dokumente 40-letnega voznika tovornjaka, ki je hotel v Slovenijo. Pri preverjanju so ugotovili, da je zoper njega razpisana mednarodna tiralica, ki jo je izdal Interpolov urad v Sarajevu.

Po zaslišanju je moral v pripor

Tiralico so razpisali zaradi kazenskega postopka v zvezi s kaznivim dejanjem vojnih zločinov zoper civilno prebivalstvo. Po krajšem pridržanju so ga policisti pripeljali k preiskovalnemu sodniku na koprsko okrožno sodišče, ki se je očitno prepričal, da gre za pravega človeka, in zanj odredil pripor.

V Kopru bo zdaj moral počakati na uradno zahtevo za izročitev Bosne in Hercegovine. Včeraj smo poklicali tudi na bosansko notranje ministrstvo in direkcijo za koordinacijo policijskih organov ter jim poslali vprašanja glede prijetja hrvaškega državljana na mejnem prehodu Starod, vendar do zaključka redakcije nanje niso odgovorili. Smo se pa po naših neuradnih virih uspeli dokopati do zgodbe, ki tiči za prijetjem hrvaškega tovornjakarja.

Sodili so mu zaradi umora štirih žensk

Hrvaški voznik tovornjaka naj bi bil dvojni državljan Hrvaške in BiH Pero Kovačević, ki so mu v Brčkem že sodili zaradi umora štirih srbskih žensk v občini Srebrenik oktobra leta 1994. Med vojno naj bi takrat pripadnikom hrvaške vojaške enote (HVO) štiri srbske civilistke plačale 4000 nemških mark, da bi jih z njihovega območja varno prepeljali k družinam izven območja, ki so ga nadzirali Hrvati.

Večje količine denarja in zlatnine, ki so ga ženske vzele s seboj, naj bi zamikale enega od hrvaških vojakov in namesto da bi varno prispele na cilj, se je za ženskami za vedno izgubila sled. Njihovih ostankov niso našli še danes.

Več kot deset let po dogodku je tožilstvo za vojni zločin nad civilnim prebivalstvom obtožilo prav Kovačevića, ki se je na prvem sojenju branil z molkom. Kljub temu ga je septembra leta 2007 sodišče v Brčkem oprostilo obtožbe in ga izpustilo na prostost. Tožilstvo se je na sodbo pritožilo in višje sodišče je na podlagi novih dokazov sodbo razveljavilo ter odredilo novo sojenje.

Na vabila pa se Kovačević ni več odzival. Sarajevski urad Interpola je tako že leta 2008 za njim izdal tiralico, ki pa je obrodila sadove šele predvčerajšnjim na Starodu.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano