Prijatelju ara in obresti

Štiri leta po tem, ko ga je sodišče obsodilo zaradi samovolje nad nekdanjim železničarskim kolegom Srečkom Zorkom, je Srečko Prijatelj vsaj v tem primeru dobil zadoščenje. Koprsko višje sodišče je namreč potrdilo, da je Zorko res ogoljufal Prijatelja, poleg tisoč evrov glavnice mu mora vrniti še obresti.

Srečko Prijatelj je dobil pravno bitko proti bivšemu prijatelju.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Srečko Prijatelj je dobil pravno bitko proti bivšemu prijatelju.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Srečko Zorko je bil eden od stranskih igralcev v prvi kriminalni zgodbi nekdanjega poslanca Srečka Prijatelja, ki se je jeseni 2010 končala z odmevno obsodbo na koprskem sodišču. Sodišče je Prijatelja in njegovo ženo Aleksandro predvsem zaradi izsiljevanja Marjana Mikuža in posesti orožja spoznalo za kriva in obsodilo. Prijatelju je dosodilo kar pet let in dva meseca zaporne kazni, njegovi ženi pa pol leta pogojne kazni. Višje sodišče je njo oprostilo, njemu pa kazen znižalo na štiri leta, ki jih je tudi odsedel.

Zaradi odmevnosti spora med Prijateljem in Mikužem, ki se je nadaljeval na drugem sojenju, ko se jima je na zatožni klopi pridružil še ubežnik Robert Časar, je javnost skoraj pozabila, da je bil Prijatelj septembra 2010 obsojen tudi zaradi izsiljevanja nekdanjega divaškega župana Matije Potokarja in njegove žene Klelije Potokar ter zaradi samovolje oziroma poskusa samovolje nad direktorico televizije Vitel Dolores Žigon Klaut in štajerskim podjetnikom Srečkom Zorkom.

Plačal aro in se premislil

Zakonca Potokar je Prijatelj izsiljeval za vračilo 5000 evrov sponzorstva za knjigo Klelije Potokar, ki jim jih je Mikuž nakazal z računa skupnega podjetja. To podjetje naj bi v Divači zgradilo stanovanjsko-poslovni kompleks, vendar se je zapletalo z dovoljenji. Jezen, ker je projektu slabo kazalo, je Prijatelj izsiljeval župana Potokarja, naj vrne sponzorstvo za knjigo njegove žene. Potokarja sta to tudi storila.

Od direktorice televizije Vitel je terjal 7500 evrov, kolikor naj bi mu dolgovala za njegove oddaje na Sponki, vendar pa je sama na sojenju povedala, da je denar izviral iz nakazila podjetja Mercata.

Zgodba s Prijateljevim nekdanjim železničarskim kolegom Zorkom pa je bila najbolj banalna od vseh. Prijatelj je namreč hotel od njega kupiti avtodom in mu je že izročil tisoč evrov are. Ker se je Prijatelj premislil, are pa v takih primerih prodajalec ne vrne, mu Zorko ni hotel vrniti tisočaka. Namesto da bi ga tožil, če je bil že prepričan v svoj prav, je Prijatelj Zorka začel izsiljevati.

Hotel je še obresti

“Bila sva sodelavca in sva prijateljevala. Vedel sem, da je vzkipljive narave, tako da sem na svoj račun še prenesel žalitve. Ko pa je začel groziti moji družini, sem šel na policijo,” je dejal Zorko. Poleg tega naj bi za Prijatelja založil tudi plačilo križarjenja, na katerega Prijatelj ni šel. Izsiljevanje Žigonove in Zorka je sodišče ocenilo mileje kot izsiljevanje Potokarjev in Mikuža ter ga obsodilo zaradi dveh poskusov samovolje. Za oba primera mu je izreklo štiri mesece zapora.

Kljub obsodbi je Prijatelj proti Zorku nadaljeval pravno bitko. In uspel. Okrajno sodišče v Sežani je namreč Zorka spoznalo za krivega goljufije in ga obsodilo na tri mesece pogojne kazni s preskusno dobo enega leta. Obenem mu je naložilo vračilo are za avtodom. Ker sodišče Zorku ni dosodilo tudi vračila obresti, se je Prijateljeva odvetnica Tina Kikelj na sodbo pritožila. Sredi letošnjega septembra je koprsko višje sodišče pritožbi Kikljeve ugodilo in razsodilo, da mora Zorko poleg tisoč evrov glavnice Prijatelju vrniti še obresti od septembra 2007.

DANIJEL CEK


Najbolj brano