Prijatelj spet gospodar na svojem

Po štirih letih in pol je Srečko Prijatelj spet v celoti gospodar vsega svojega premoženja. Koprsko višje sodišče je pred časom dokončno razsodilo, da prepoved razpolaganja z njegovim premoženjem za Prijatelja ne velja več. Odločitev je posledica sodbe vrhovnega sodišča, ki je sodbo Prijatelju razveljavilo v celoti.

Srečko Prijatelj je po razveljavitvi sodbe na vrhovnem sodišču dočakal tudi odpravo zavarovanja njegovega premoženja. Foto: Danijel Cek
Srečko Prijatelj je po razveljavitvi sodbe na vrhovnem sodišču dočakal tudi odpravo zavarovanja njegovega premoženja. Foto: Danijel Cek

KOPER > Pred dvema letoma in pol je koprska okrožna sodnica Orjana Trunkl razglasila sodbo, po kateri so bili vsi trije glavni akterji luškega kupovanja parcel na Orleški gmajni, Robert Časar, Srečko Prijatelj in Marjan Mikuž, spoznani za krive. Časarju je zaradi zlorabe položaja in sprejemanja podkupnine sodišče prisodilo šest let zapora, Mikužu zaradi podkupovanja in napeljevanja k zlorabi položaja dobra štiri leta zapora, Prijatelju pa zaradi napeljevanja k podkupovanju in sprejemanju podkupnine tri leta zapora.

Sodišče je še razsodilo, da morajo vsi trije vrniti nezakonito nagrabljen denar: Časar 86.000 evrov, Prijatelj 245.000 evrov, Mikuževo podjetje Premik net pa 2,2 milijona evrov. Država je še pred sodbo zavarovala domnevno nezakonito korist, ki naj bi si jo pridobila trojica.

Tožilstvo je Prijatelju prvič prepovedalo razpolagati s premoženjem že decembra 2010, ko je bil še v priporu zaradi izsiljevanja Mikuža. Po vložitvi obtožnice, začetku sojenja in celo po sodbi za posle na Orleški gmajni januarja 2013 je bilo zavarovanje večkrat podaljšano, končno pa ga je koprsko okrožno sodišče odpravilo po razveljavitvi sodbe na vrhovnem sodišču.

Prijatelj je namreč uspel z zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču, kjer so marca letos delno spremenili sodbo za Časarja in Mikuža, za Prijatelja pa jo v celoti razveljavili in okrožnemu sodišču naročili, naj mu zopet sodi. Ker je medtem potekel triletni rok od vložitve obtožnice, v katerem lahko sodišče brez sodbe zavaruje premoženje za poplačilo dosojene kazni, je koprsko okrožno sodišče to zavarovanje odpravilo.

S koprskega tožilstva so se na tako odločitev pritožili in višjim sodnikom skušali dopovedati, da je okrožno sodišče kršilo kazenski postopek, vendar višjih sodnikov niso prepričali. Ti so pred časom odločili, da je odločitev okrožnega sodišča pravilna in da Prijatelju ne morejo več prepovedovati razpolaganja s svojo lastnino. Tožilstvo je menilo, da je bila sodba proti Prijatelju izrečena prej kot v treh letih od vložitve obtožnice in da bi prepoved lahko še veljala, višji sodniki pa trdijo, da te sodbe po razveljavitvi vrhovnega sodišča ni več. Od vložitve obtožnice pa je preteklo več kot tri leta.

“Nikoli nisem menil, da ne bi mogel razpolagati s svojim premoženjem, ker je sodišče s sodbo poseglo tudi v lastninsko pravico moje žene in otrok. Za vsako stvar, ki jo imam, imam dokaz, da sem jo pridobil zakonito,” pravi Prijatelj. Poudarja, da je ukinitev zavarovanja premoženja posledica sodbe vrhovnega sodišča. “Vse, kar so mi nezakonito vzeli, mi bodo morali vrniti, predvsem pa čast in oblast!” nadaljuje.

Na vprašanje, ali ve, kdaj se bo začelo ponovno sojenje, odgovarja, da ne, pričakuje pa, da bodo še pred sojenjem odstopili od pregona. “Bojim se le tega, da v ponovnem sojenju koprsko sodišče ne bi prikrilo svojih napak iz prvega in skušalo pokriti krivično sodbo. Prosim jih le za pravico. Pa ne pišite več o meni, jaz nisem nobena senzacija več, pišite raje o Bavčarju in drugih …,” je povedal Prijatelj.

Drugič mu bo sodila koprska okrožna sodnica Barbara Franca. Prijatelj je od skupno šestih dosojenih let zapora za rešetkami preživel štiri leta in pet mesecev. Štiri leta je dobil zaradi izsiljevanja Mikuža, dve pa zaradi napeljevanja k podkupovanju in sprejemanja podkupnine.

DANIJEL CEK


Najbolj brano