Zdrsnila je v smrt

Zahteven planinski pohod od Mangrta do doline Tamar se je za skupino čeških planincev zjutraj sprevrgel v tragedijo. Na zahtevnem delu poti je 47-letna Čehinja zdrsnila, padla čez rob in se skotalila po travnato-kamnitem žlebu. Padca ni preživela, njeno truplo so z vitlom potegnili v helikopter.

Nesrečna Čehinja je svojo zadnjo noč prespala v koči na 
Mangrtskem sedlu. Foto: Leo Caharija
Nesrečna Čehinja je svojo zadnjo noč prespala v koči na Mangrtskem sedlu. Foto: Leo Caharija

MANGRT > Skupina sedmih čeških planincev je v soboto zvečer prispela do koče na Mangrtskem sedlu in tam prenočila. Po neuradnih podatkih so v koči povedali, da so se namenili po zahtevni planinski poti pod vznožjem Mangrta do Kotovega sedla in naprej v dolino Tamar na gorenjski strani zahodnih Julijskih Alp. Danes naj bi zgodaj vstali in se podali na pot.

Uspešno so prišli mimo Mangrta in nadaljevali pohod proti Kotovemu sedlu, na polovici poti pa so se znašli na najzahtevnejšem delu, imenovanem Huda Škrbina. Gre za običajno planinsko pot, ki pa je nekoliko bolj izpostavljena in zato seveda nevarnejša. Huda Škrbina je žal upravičila svoje ime, saj je 47-letni Čehinji tam zdrsnilo, padla je s poti in se skotalila po strmem, delno skalnatem delno travnatem južnem žlebu. Pri padcu in med kotaljenjem je Čehinja utrpela tako hude poškodbe, da je nekaj sto metrov niže obležala mrtva.

Ob pol devetih so njeni rojaki poklicali na pomoč in povedali, kaj se je zgodilo. Regijski center za obveščanje je proti kraju nesreče napotil bovške gorske reševalce, ker pa gre za izredno nedostopen teren nad Loško Koritnico, so tja poslali tudi dežurno ekipo za reševanje v gorah s policijskim helikopterjem. Štirje bovški gorski reševalci so odhiteli v Log pod Mangrtom in čakali na informacije iz helikopterja.

Čez nekaj časa so jih poklicali kolegi iz helikopterja, sporočili, da vidijo ponesrečeno planinko in da jo bodo skušali sami pobrati. To jim je tudi uspelo. Iz lebdečega helikopterja se je do trupla ponesrečenke z vitlom spustil reševalec in ga nato potegnil v helikopter. Truplo češke planinke so nato odpeljali v Log pod Mangrtom, kjer so ga predali delavcem tolminske komunale.

Preostali člani odprave se niso vrnili proti Mangrtu, ampak naj bi nadaljevali pot proti dolini Tamar na gorenjski strani, od koder naj bi se najkasneje jutri vrnili na primorsko stran Julijcev in uredili formalnosti za prevoz trupla pokojne planinke na Češko.

DANIJEL CEK


Najbolj brano