Pri večini je šlo za hujše poškodbe

Največ poškodovanih v sobotni nesreči na avtocesti so sprejeli v izolski bolnišnici. Po nesreči so jih reševalci tja pripeljali 15, od tega so jih devet hospitalizirali. Dva izmed njih sta bila hudo poškodovana in so ju takoj operirali ter sta na intenzivnem oddelku. “Sta zunaj življenjske nevarnosti,” so nam v Izoli povedali včeraj in dodali, da so dva hospitalizirana tudi že odpustili v domačo nego.

V izolsko bolnišnico so  poškodovane z avtocestne nesreče 
vozile reševalne ekipe sežanskega, postojnskega, ilirskobistriškega in izolskega zdravstvenega doma.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V izolsko bolnišnico so poškodovane z avtocestne nesreče vozile reševalne ekipe sežanskega, postojnskega, ilirskobistriškega in izolskega zdravstvenega doma.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA, ŠEMPETER > V izolski bolnišnici (SBI) so v soboto sicer skupaj oskrbeli kar 22 poškodovancev. Popoldne se je namreč v Kopru zgodila huda prometna nesreča, tako da so reševalci v bolnišnico pripeljali še sedem ljudi, ki so jih interventno oskrbeli.

Pri poškodovanih na avtocesti gre za hude udarnine in ureznine. “Pri teh dveh bolnikih je šlo zlasti za hude poškodbe glave in medenice,” pravi vodja urgentne dejavnosti SBI Peter Golob. Pri drugih pa gre prav tako za rane na glavi, na prsnem košu in za hude zlome okončin.

Vodja zdravstvenega dela reševanja sobotne nesreče Gordana Živčec Kalan je ocenila, da je šlo za eno največjih množičnih nesreč na slovenskih avtocestah sploh, saj je bilo v njej udeleženih med 150 in 170 oseb. Pohvalila je vse sodelujoče ekipe, saj je imela vse kapacitete takoj na razpolago, kot tudi center 113, ki je nemudoma zagotovil zaporo avtoceste, kar je iz njenih izkušenj zelo težko. Na strani avtoceste v smeri Ljubljane namreč ni bilo mogoče zagotoviti izvoza za reševalce, zato je bilo treba zapreti avtocesto v drugo smer. “V tem primeru je center 113 takoj reagiral, ustavil promet, zagotovil varnost reševalnim ekipam in tudi omogočil, da smo transport izpeljali v najkrajšem možnem času,” je pojasnila. Brezhibna koordinacija in število angažiranih je tako omogočilo, da so nemudoma oskrbeli najbolj ogrožene poškodovance. Tako so denimo, prvo triažo opravili v desetih minutah, je še povedala vodja reševanja. STA

V Izolo so poškodovane z avtocestne nesreče vozile reševalne ekipe sežanskega, postojnskega, ilirskobistriškega in izolskega zdravstvenega doma.

“Po protokolu, ki velja za primere tako obsežnih in hudih nesreč, smo takoj vpoklicali dodatne ekipe - dve celotni anestezijski ekipi, inštrumentarke, pet kirurgov, dva anesteziologa in dva radiologa, več medicinskih sester, administratorke ... skupaj približno 20 zaposlenih. Takoj so na pomoč priskočili tudi zaposleni na bolnišničnih oddelkih, da smo delo razporedili in lahko hitro ukrepali,” je naštel Peter Golob. Vodja kirurške dejavnosti Mladen Gasparini dodaja, da so glavnino hospitaliziranih poškodovanih namestili na kirurški oddelek: “Pri večini gre za hujše poškodbe - ureznine in udarnine po glavi, prsnem košu, pa tudi za hude in hujše zlome okončin.” V soboto popoldne sta bili v SBI v pogonu dve ekipi, sočasno v dveh operacijskih dvoranah, saj je bila intervencija zaradi reševanja življenj nujna.

V ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC) so pripeljali deset ponesrečencev. Sedem so jih že v soboto odpustili, trije pa so bili včeraj še hospitalizirani, med njimi je tudi italijanski državljan.

V urgentni center šempetrske bolnišnice so pripeljali tri udeležence nesreče. Eden je takoj zapustil bolnišnico, dva pa so oskrbeli. Gospa, ki je huje poškodovana, a njeno stanje ni kritično, je ostala na opazovanju na intenzivnem oddelku, madžarski državljan pa je bolnišnico včeraj lahko že zapustil. Kot je povedala direktorica bolnišnice Nataša Fikfak, je oskrba potekala utečeno: “Če bi morali oskrbeti bistveno več pacientov naenkrat, bi vpoklicali še kirurga in anestezista, ki sta v pripravljenosti.”

Med poškodovanimi z avtoceste so povečini slovenski državljani z območja Istre in osrednje Slovenije, en italijanski državljan in dva hrvaška. JASNA ARKO, MITJA MARUSSIG


Najbolj brano