Pri predsedniku Sazasa našli sadike konoplje

Kriminalisti, ki so pred dnevi iskali dokumentacijo za utemeljitev suma zlorabe položaja v združenju Sazas, ki ga vodi Matjaž Zupan, in z njim povezanih družbah, so med hišno preiskavo na Zupanovem domu naleteli še na večjo količino rastlin prepovedane konoplje.

Matjaž Zupan, predsednik Sazasa Foto: STA
Matjaž Zupan, predsednik Sazasa Foto: STA

LJUBLJANA > Pred dobrim tednom so kriminalisti nenapovedano potrkali na več naslovov pravnih in fizičnih oseb, saj so v predkazenskem postopku zbrali dovolj informacij, da je preiskovalni sodnik izdal odredbo za hišne preiskave.

Pod drobnogledom so bili predvsem Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (Sazas), predsednik združenja Matjaž Zupan in podjetje Stroka iz Radelj ob Dravi, kamor naj bi se po prepričanju preiskovalcev nezakonito prelival denar.

Po poročanju Dela pa so med hišno preiskavo v eni od stanovanjskih hiš na Gorenjskem, neuradno prav na naslovu Matjaža Zupana, odkrili tudi posebej prirejen prostor za gojenje prepovedane konoplje.

S kranjske policijske uprave so za časnik pojasnili, da “v okviru varstva osebnih podatkov odgovarjajo, da so gorenjski kriminalisti prejšnji teden med izvajanjem operativnih aktivnosti ljubljanskih kriminalistov na območju Policijske uprave Kranj v enem od prostorov zasegli predmete in snovi, ki so predmet predkazenskega postopka, v katerem se preverja utemeljenost suma kaznivega dejanja v povezavi s prepovedanimi drogami”.

Neuradno so zasegli kar 200 sadik oziroma rastlin prepovedane konoplje, sumijo pa, da ima kaznivo dejanje na vesti brat Matjaža Zupana, piše časnik. Kdo vse je morebiti še povezan s pridelavo droge, bo pokazala kriminalistična preiskava.

Kar zadeva prvotno preiskavo o sumih kaznivih dejanj, povezanih s Sazasom, kriminalisti nadaljujejo pregled zasežene dokumentacije in še naprej zbirajo obvestila. Po končani preiskavi bodo o ugotovitvah obvestili tožilstvo.

STA


Najbolj brano