Pri 58 nadzorih niti ene kazni

Pirotehnične izdelke prodajajo sredi trgovin, na blagajnah, v ločenih oddelkih ali pa v zabojnikih ob samih trgovinah. Inšpektor pojasnjuje, da se trgovci iz leta v leto popravljajo, da ni več nepravilnosti, ki so se dogajale prej. Inšpektorji za notranje zadeve so od začetka decembra obiskali 58 trgovin in izrekli le opozorila ter nobene kazni.

V koprskem Piromarketu so zadovoljni z letošnjo prodajo 
pirotehničnih izdelkov. Foto: Danijel Cek
V koprskem Piromarketu so zadovoljni z letošnjo prodajo pirotehničnih izdelkov. Foto: Danijel Cek

SLOVENIJA > “Za zabojnike smo se odločili pred petimi leti, ker smo ugotovili, tako kot tudi strokovnjaki, da je prodajati pirotehniko znotraj trgovine zelo nevarno. Zgledovali smo se po tujini in nabavili prve zabojnike. Danes to počnejo tudi druge firme,” je povedala Barbara Ana Ham, pomočnica direktorja vrhniškega podjetja Hamex, ki je pirotehnične izdelke začelo prodajati že pred 25 leti.

V njihov zabojnik Piromarket ob koprskem Mercatorju v teh dneh hodijo številni kupci, ki si želijo ognjene in pokajoče zabave ob praznovanju novega leta. Sogovornica pravi, da se jim odločitev za zabojnike ni hitro obrestovala, šele čez čas jo je trg sprejel. Danes po državi stoji šest njihovih Piromarketov in nekaj zabojnikov s pirotehniko drugih trgovcev.

Pirotehnični izdelki so izdelki, ki vsebujejo eksplozivne ali pirotehnične snovi, ki ob kemičnih reakcijah proizvajajo toploto, svetlobo, zvok, plin ali dim. Vsak pirotehnični izdelek mora biti označen v slovenskem jeziku in mora imeti slovenska navodila. Pirotehniko lahko prodajajo le pooblaščene trgovine ali podjetniki, ki morajo prej pridobiti posebno dovoljenje. Prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov sta dovoljeni vse leto, izdelki, katerih glavni učinek je pok, pa lahko prodajajo le od 19. do 31. decembra. Uporabniki z njimi lahko pokajo le od 26. decembra do 1. januarja. Močnejše petarde (kategorije 2 in 3) so pri nas prepovedane, uporabniki pa jih kupujejo na črnem trgu.

Raket in petard se tudi bojijo

“V trgovskih centrih ima pred pirotehničnimi izdelki marsikdo predsodek, tudi strah. K nam pa pridejo samo tisti, ki si takih izdelkov želijo in jih hočejo kupiti. Nikakor nočemo strašiti ljudi, vendar menimo, da je treba nenehno poudarjati varno uporabo in tudi varno prodajo pirotehnike,” je poudarila Barbara Ana Ham.

Drugačnega mnenja so številni slovenski in tuji trgovci, ki pirotehnične izdelke prodajajo kar v trgovinah. V Lidlu imajo pirotehniko v zaklenjeni skrinji s steklenim pokrovom kar ob blagajni, nekaj raket pa so obesili visoko pod strop, v Hoferju prodajajo pirotehniko sredi trgovine, vendar so iz izdelkov odstranili eksploziv, v Intersparju in Obiju pa so znotraj trgovine uredili posebne oddelke s prodajnim pultom in prodajalci.

Policisti vsako leto ugotavljajo več kršitev glede uporabe pirotehnike. Na območju koprske policijske uprave so decembra lani in januarja letos ukrepali proti trem, ki so uporabljali takšne pirotehnične izdelke, ki jih fizične osebe ne smejo. V dveh primerih sta kršitelja pirotehnične izdelke uporabljala na javnih prireditvah. S pirotehničnimi izdelki so kršitelji poškodovali parkirni avtomat in strešnike na strehi. Zasegli so 24 kosov pirotehničnih izdelkov in zabeležili poškodbo otroka, ki je razstavljal enega od takšnih izdelkov, kar ni dovoljeno.

Kjer je red, je red

Tina Cipot iz Lidla nam je pojasnila, da je v skrinjah manj kot 80 kilogramov neto eksploziva, kupci pa izdelke kupijo tako, da najprej vzamejo letak izdelka, izdelek plačajo, nato pa jim ga njihov prodajalec izroči v roke. Pravi, da negativnih izkušenj nimajo in da njihovi kupci poznajo takšen način prodaje pirotehnike. Prodajalce že od začetka polnjenja prodajnih polic s pirotehničnimi izdelki obiskujejo požarni in tržni inšpektorji ter inšpektorji za notranje zadeve. “Naši inšpektorji opažajo eno značilnost: če je trgovec v osnovi urejen, ima urejen tudi oddelek za prodajo pirotehnike. Kjer vlada red, je v veliki meri tudi red pri pirotehniki,” pravi glavni inšpektor inšpektorata za notranje zadeve Mitja Perko.

Le iz rok prodajalcev

Bistvo načina prodaje pirotehnike je v tem, da kupec ne sme prosto dostopati in jemati v roke pirotehničnih izdelkov, ampak mora to početi prodajalec. “Osnovna ugotovitev je, da se je stanje v zadnjih letih bistveno izboljšalo,” pojasnjuje Perko. “Že podatek, da pri 58 nadzorih nismo izrekli strožjega ukrepa, prepovedi prodaje ali kazni, kaže, da je prodaja urejena.” Inšpektorji so doslej odkrili le manjše nepravilnosti, kot denimo premajhne črke na obvestilih o prodaji, iztek certifikata posameznemu prodajalcu in podobno.

Inšpektorji predvsem pazijo, da so na izdelkih navodila v slovenskem jeziku, da so natančno označeni, za katera sredstva gre in da so prostori prodaje primerno urejeni. Opažajo, da so prostori med pultom in policami s pirotehniko pogosto preozki. Doslej so inšpektorji izrekli le opozorila in trgovcem odredili, da napake odpravijo.

DANIJEL CEK


Najbolj brano