Previdno pri kurjenju v naravi, vreme idealno za širjenje požarov

Daljše obdobje suhega in toplejšega vremena povzroča ugodne razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju. V zadnjih dneh je število požarov zaradi spomladanskega čiščenja kmetijskih površin ter kurjenja in požiganja naravnih nenevarnih materialov višje predvsem na Gorenjskem, na širšem območju Ljubljane, Celja in Postojne.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Današnje dnevno poročilo centra za obveščanje med drugim zajema informacije o skoraj 30 požarih v naravi oziroma na prostem. Gorelo je na območju izpostav uprave za zaščito in reševanje Brežice, Celje, Koper, Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec, največkrat pa je zagorelo v osrednji Sloveniji.

Med drugim je ob 13.43 med naseljema Dilce in Hruševje, v občini Postojna zagorela suha trava in trstičje na površini okoli 4,5 hektarjev.

Vremenska napoved sicer kaže, da se bo ponoči od severa pooblačilo, ponekod v severovzhodni Sloveniji pa bo občasno rahlo deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od tri do osem stopinj Celzija. Jutri bo pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne lahko predvsem v severovzhodni Sloveniji še občasno rahlo dežuje. Popoldne se bodo oblaki trgali. Pihal bo jugozahodni veter, najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17 stopinj Celzija. V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. V ponedeljek bo sončno. V torek bo v zahodnih in osrednjih krajih pretežno oblačno, drugod bo še deloma sončno, kaže vremenska napoved agencije za okolje.

Ob 11.48 pa je ob naselju Vanganel v občini Koper zagorela trava v oljčnem nasadu. Požar, ki se je razširil na okoli 1000 kvadratnih metrov, je poškodoval tudi 25 oljčnih dreves.

Ob 16.03 je pred cestninsko postajo Log v smeri Ljubljane v občini Log-Dragomer zagorela trava na površini okoli 3000 kvadratnih metrov, skoraj istočasno je zagorelo tudi na barju. Med Igom in Škofljico je v gozdu na površini enega hektarja gorela podrast.

Prav tako je popoldne v Domžalah zagorela trava na površini okoli 1500 kvadratnih metrov.

Uprava za zaščito in reševanje takšno stanje pričakuje do prvih obilnejših padavin. Zaradi trenutnih razmer svetujejo previdnost pri morebitni uporabi ognja v naravnem okolju, in pri aktivnostih, ki lahko v naravnem okolju povzročijo požar. Obenem opozarjajo, da je požiganje v naravnem okolju prepovedano.

STA


Najbolj brano