Previdno na smučiščih

Policisti smučarje opozarjajo, naj upoštevajo pravila varnega smučanja in naj smučajo tako, da ne bodo povzročali nesreč. Vzroki smučarskih nesreč so največkrat nepravilno prehitevanje drugih smučarjev, nekontrolirano in objestno smučanje, utrujenost ter neznanje oziroma precenjevanje smučarskega znanja.

 Policistom na Rogli pomagata tudi hrvaška kolega. Foto: Gpu
Policistom na Rogli pomagata tudi hrvaška kolega. Foto: Gpu

ZREČE > Policisti in nadzorniki smučišč so v pretekli sezoni zabeležili 642 nesreč na smučiščih. Na smučišču Vogel se je nesreča končala tragično, 12 smučarjev se je huje poškodovalo, 17 jih je utrpelo manjše poškodbe. Več smučarjev se je poškodovalo tudi na primorskih smučiščih. Inšpektorji ugotavljajo, da se je v zadnji sezoni za tri odstotne točke povečal delež slovenskih smučarjev, ki so bili udeleženi v smučarskih nesrečah - skupno jih je bilo 80 odstotkov. Sledijo jim hrvaški smučarji (šest odstotkov) in smučarji z Madžarske, nato pa italijanski ljubitelji belih strmin.

Vzroki za nesreče se skrivajo v ravnanju smučarjev pred nesrečo, v večini primerov gre za padce, ki so se zgodili po njihovi lastni krivdi. Za varnost na smučiščih skrbijo nadzorniki, pa tudi policisti. Za to delo je usposobljenih 115 mož postave. Ti so v večjem številu na smučiščih prisotni ob vikendih, med počitnicami in prazniki, pa tudi ob prireditvah. Postopke zoper smučarje, ki so pod vplivom alkohola, psihoaktivnih snovi ali zdravil, pa lahko vodijo le policisti.

Globe za prekrške na smučiščih so različno visoke, za smučarja znašajo od 200 do 600 evrov. Zakon o varnosti na smučiščih pa predvideva tudi odvzem smučarske vozovnice za tisti dan.

V zadnjih letih se je kot dobra praksa pri zagotavljanju varnosti na smučiščih pokazalo tudi sodelovanje tujih, predvsem hrvaških policistov. Včeraj sta z delom na Rogli že začela hrvaška policista. Nosila bosta hrvaško uniformo, prilagojeno za delo v zimskih razmerah, ne bosta pa oborožena. Prav tako ne bosta izvajala pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo slovenski policisti. Bosta pa policistom pomagala in svetovala pri postopkih s hrvaškimi državljani. V dveh tednih bodo na Rogli, Kopah in v Kranjski Gori začasno službovali štirje hrvaški policisti. NR


Najbolj brano