Preventiva na Bevkovem trgu: alkohol ubija

Alkohol in vožnja preprosto nista združljiva. To sporočilo so novogoriški policisti danes znova skušali spraviti do ljudi tudi s pomočjo znanih športnikov, ki so se pridružili preventivni akciji na Bevkovem trgu.

V vojaški uniformi je Luka Božič premagoval stožce z  očali, ki 
simulirajo alkoholiziranost. Foto: Ana Cukijati
V vojaški uniformi je Luka Božič premagoval stožce z očali, ki simulirajo alkoholiziranost. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Policijska uprava Nova Gorica je s soorganizatorji (Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica in Tehniškim šolskim centrom Nova Gorica Srednja strojna in prometna šola) danes na Bevkovem trgu pripravila preventivno akcijo Alkohol ubija - največkrat nedolžne, katere cilj je osveščanje voznikov glede problematike vožnje pod vplivom alkohola in posledic v cestnem prometu.

Na območju Policijske uprave Nova Gorica se je v prvih devetih mesecih letošnjega leta zgodilo 628 prometnih nesreč. Pod vplivom alkohola je bilo 59 povzročiteljev prometnih nesreč. V prometnih nesrečah s smrtnim izidom sta bila pod vplivom alkohola 2 povzročitelja. Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč je v tem obdobju znašala 1,29 grama alkohola na kilogram krvi.

Ni naključje, da to akcijo vsako leto pripravijo v času martinovanja. “V času martinovanja se število voženj pod vplivom alkohola v novembru in decembru poveča, saj si marsikateri voznik v tem obdobju privošči uživanje alkohola in veselo druženje zaključi z vožnjo domov pod vplivom alkohola. Če zaužijejo alkohol, naj se posamezniki raje odločijo za drugačno obliko prevoza,” pozivajo v novogoriški policijski upravi.

Na transparentih s preventivno vsebino so poudarili število 74, ki pomeni število smrtnih žrtev v cestnem prometu v prometnih nesrečah v minulih petih letih na cestah na območju PU Nova Gorica, katerih povzročitelji so bili pod vplivom alkohola.

K sodelovanju so pritegnili tudi znane športnike, klube in društva z območja severne Primorske - nogometaše klubov ND Gorica in KMN Oplast Kobarid, pomočnika trenerja slovenske odbojkarske reprezentance Sama Miklavca, smučarskega skakalca Jako Hvalo, kotalkarico Lucijo Mlinarič, slalomista na divjih vodah Luko Božiča in Mladinski center Nova Gorica.

Policisti so mimoidoče seznanjali s postopki policije v prometu, predstavili preizkus alkoholiziranosti, delili zloženke s preventivno vsebino ... Svoje delo so predstavili tudi gasilci Gasilske enote Nova Gorica in reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Nova Gorica, ki so javnost seznanjali s postopki z udeleženci v prometni nesreči in nujno medicinsko opremo, ki jo potrebujejo pri reševanju udeležencev prometnih nesreč.

Predstavniki Mladinskega centra Nova Gorica pa so pripravili poligon z uporabo posebnih očal, ki simulirajo alkoholiziranost.

Spletno uredništvo


Najbolj brano