Pretrgal električni kabel in si prislužil pogojno

“Kopal sem jarek za nove trte, v dobri veri, da tam ni ničesar. Za ta kabel nisem vedel,” je na koprskem sodišču zatrdil Valter Božič, najbolj znani nasprotnik nove avtoceste do Izole. “Očitno je bilo, da išče kabel. Ni kopal jarka, to je bila navadna luknja,” je dejal gradbeni delavec, ki je maja 2012 opazoval dogajanje. Ker je s kopačem nalašč pretrgal visokonapetostni kabel, je Božiča sodnica obsodila na pogojno kazen.

Valter Božič, znani izolski borec proti avtocesti v dolini Pivol, si je  s kopanjem jarka (in pretrganjem visokonapetostnega električnega kablovoda) prislužil pogojno obsodbo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Valter Božič, znani izolski borec proti avtocesti v dolini Pivol, si je s kopanjem jarka (in pretrganjem visokonapetostnega električnega kablovoda) prislužil pogojno obsodbo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Tako dejanje je kaznivo, tudi če bi ga storili zaradi malomarnosti. Obsodili pa smo vas zaradi naklepnega dejanja. Že iz fotografij je razvidno, da je bil kabel označen, da niste kopali jarka, da bi sadil nove trte, izvedeli pa smo celo, da ste šli domov po žago in ročno prerezali ozemljitev, da ste lahko prišli do kabla,” je pred dnevi razsodila koprska okrožna sodnica Barbara Franca.

Zaradi naklepnega poškodovanja visokonapetostnega električnega kablovoda je 46-letnega izolskega kmeta Valterja Božiča obsodila na sedem mesecev pogojne kazni, nato pa mu to kazen združila s kaznijo zaradi lahke telesne poškodbe, na katero je Božiča novembra lani obsodilo piransko sodišče. Božič bo moral zdaj tri leta paziti, kaj počne, da mu ne bo treba za deset mesecev v zapor.

Ni bila bomba

Incident se je zgodil v začetku maja 2012, ko so gradbinci z bagerji s polno paro rili traso nove avtoceste na izolski strani izhoda iz predora Markovec. Zaradi avtoceste so lastnika zaščitene kmetije v dolini Pivol Valterja Božiča razlastili in mu vzeli hektar vinograda. Zaradi uničenja ene redkih ohranjenih kolonskih kmetij v slovenski Istri in doline Pivol so takrat protestirali predstavniki kmetijske zbornice in naravovarstveniki, vendar neuspešno.

Nekega dne pa se je Božič s svojim kopačem pripeljal do ograjenega gradbišča avtoceste in začel kopati. Po dobre pol ure dela je z žlico kopača zagrabil 110 kilovoltni daljnovod, ki je bil zakopan 90 centimetrov pod površjem, potegnil in ga pretrgal. “Ko je silovito počilo, se zaiskrilo in pokadilo, sem skočil iz kopača. Še dobro, da sem ostal živ,” je sodnici pojasnil Božič.

Hitro se je izkazalo, da Božič na kabel ni naletel po naključju, zato ga je tožilstvo obtožilo namernega poškodovanja javnih naprav. “Nisem vedel, da je kabel tam notri,” je na vprašanje sodnice, kako se bo zagovarjal, odgovoril Božič. “Vedel sem, kod poteka vodovod in kod elektrika Rižanskega vodovoda, za ta kabel pa nisem vedel. Kopal sem na svojem zemljišču,” je zatrdil.

Gluh za opozorila

Na vprašanje sodnice, kaj je sploh kopal, je odgovoril, da jarek za saditev novih trt. “Maja bi sadili trte?” ga je vprašala. “Ne, takrat sem začel pripravljati,” je odvrnil. Na vprašanje, ali ga je kdo opozoril, da je tam kabel, je odvrnil, da ne, samo en varnostnik naj bi ga vprašal, kaj počne. Zatrdil je, da z gradbinci na trasi avtoceste ni imel nobenih sporov, čeprav so mu uničili več, kot bi smeli. Pojasnil je še, da med kopanjem ni našel opozorilnega traku.

Da vse le ni bilo tako naključno, je povedal varnostnik. Gradbinci so namreč prav zaradi Božiča, ki naj bi jim povzročal težave, najeli varnostno službo in gradbišče ob njegovih parcelah varovali podnevi in ponoči. “Bil sem tam, ko se je pripeljal s kopačem. Gospoda so delavci in njihov šef opozorili, naj tam ne koplje, ker je v zemlji kabel. Ker je kasneje vseeno kopal, ga je eden od delavcev še enkrat opozoril, naj ne počne tega, pa je kar nadaljeval,” je povedal varnostnik.

Ob elektriko 235 gospodinjstev

Ker jim je bilo jasno, da bo zadel kabel, so se umaknili na varnostno razdaljo. “In potem je počilo,” je povedal. “So delavci govorili slovensko?” ga je vprašal Božič. “Ja, verjetno ja. Kar so povedali, je bilo vsem razumljivo,” je odgovoril.

“Točno je vedel, da je tam kabel, ker je bil označen in sem mu pol ure prej to še osebno povedal,” je pojasnil inženir podjetja Alpine Bau in dodal, da se je takrat bal, da gre za glavni električni vod izolske bolnišnice. K sreči je šlo le za vod, na katerega je bilo priključenih 235 gospodinjstev, ki so bili zaradi tega dobre tri ure brez električne energije.

“Rekel mi je, naj me ne zanima, kaj počne na svoji zemlji,” je inženir odgovoril na vprašanje, kaj mu je Božič odgovoril, ko ga je opozoril na kabel. “Pa sem mu odvrnil, naj se ne igra z življenji ljudi, ker je kabel visokonapetostni.” Pojasnil je še, da so prav zaradi tega, da bi imeli mir pred Božičem, gradbišče ogradili z ograjo meter in pol znotraj meja gradbenih parcel, mejo pa označili s količki. S podobnimi količki so jasno označili tudi kablovod. Božič je kopal tik ob ograji, po mnenju inženirja na parceli avtoceste.

Ročno prerezal ozemljitev

Tudi gradbeni delavec na avtocesti je potrdil, da je bilo res tako, in videl celo, kako je Božič skušal s kopačem odtrgati ozemljitev kabla, kovinski valjanec, in ker mu to ni uspelo, je šel domov po žago in ga prerezal. Nato je še enkrat ali dvakrat zakopal z žlico kopača, potem pa je počilo. Delavec je pojasnil, da so bile približno 20 centimetrov nad kablom postavljene rdeče plastične kanalete, nato kovinski valjanec in šele zatem kabel. “Vse skupaj pa je bilo v sloju peska, tako da je vse to nemogoče spregledati,” je povedal v brezhibni slovenščini, obarvani s primorskim narečjem.

V sklepni besedi je Božič še vedno trdil, da za kabel ni vedel in da med kopanjem ni opazil ničesar sumljivega ter dodal, da so kasneje kabel umaknili, kar naj bi dokazovalo, da je bil tam na črno. Sodnica ga je spoznala za krivega, obsodila na pogojno kazen in mu naložila plačilo stroškov. Elektro Primorska v postopku ni uveljavljala povračila 2000 evrov škode.

DANIJEL CEK


Najbolj brano