Preiskovalci v prostorih Mestne občine Ljubljana

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi sumov kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in korupcije opravljajo 12 hišnih preiskav na območju ljubljanske policijske uprave. Preiskovalci so bili v prostorih MOL, neuradno tudi na KPL, iskali pa naj bi dokumentacijo o koncesiji za izvedbo kanalizacije na Rakovi jelši.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so potrdili, da je pri njih potekala hišna preiskava, in sicer na podlagi ovadbe osebe, ki je pravnomočno obsojena. “Policistom smo izročili vso zahtevano dokumentacijo, pri čemer župan Zoran Janković ni imel nobenih zadržkov, da zasežejo tudi strežnik, saj ničesar ne skrivamo. Policisti so svoje delo opravili korektno,” so dodali.

Iz Generalne policijske uprave so sporočili, da preiskave, ki jih poleg preiskovalcev NPU opravljajo tudi ljubljanski kriminalisti, potekajo od 6. ure v poslovnih prostorih gospodarskih družb in stanovanjskih prostorih, preiskujejo pa tudi osebe javnega prava.

Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov jemanja podkupnine, dajanja podkupnine, sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje in zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Preiskovalci NPU sumijo, da so osumljenci omenjena kazniva dejanja izvršili pri upravljanju s premoženjem osebe javnega prava, t.j. pri predčasnem plačevanju določenih storitev, za kar so zahtevali darilo. Kaznivo dejanje je bilo izvršeno tudi v zvezi z nezakonitim posredovanjem pri izvedbi postopka javnega naročila in v zvezi z nezakonitim posredovanjem pri zaposlitvi javnega uslužbenca. Poleg tega pa tudi s sklenitvijo škodljive pogodbe pri opravljanju gospodarske dejavnosti gospodarske družbe s sedežem v Ljubljani.

Da so bili preiskovalci v prostorih MOL, so poročale spletne Finance. Po njihovih informacijah naj bi obiskali tudi sedež mestnega gradbinca KPL. Časnik je iz virov blizu občini tudi izvedel, da preiskovalci iščejo dokumentacijo o koncesiji za izvedbo kanalizacije na Rakovi jelši.

Lani so v zvezi s tem na župana Zorana Jankovića in njegove uradnike leteli očitki o diskriminatornih zahtevah za reference gradbincev za gradnjo komunalne infrastrukture na Rakovi jelši. Občina naj bi bila pri izbiri izvajalca namreč naklonjena mestnemu gradbincu KPL.

Predkazenski postopek je NPU začel marca lani na podlagi pisne prijave, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev in navodil specializiranega državnega tožilstva.

STA


Najbolj brano