Prehiteval drugi tovornjak in napihal

Koprski prometni policisti so prejšnji teden med evropsko usklajenim nadzorom preverjali voznike tovornjakov in avtobusov. Pri voznikih tovornjakov so odkrili 37 kršitev, pri voznikih avtobusov pa nobene. Včeraj pa so ustavili 45-letnega voznika tovornjaka iz Ljubljane, ki je pravi sinonim za nevarne voznike tovornih vozil. Izdali so mu plačilni nalog za 900 evrov, prislužil pa si je tudi osem kazenskih točk.

Poostreni nadzor je pokazal, da so nekatera tovorna vozila 
preobremenjena. Prometni policisti so zaradi tega kaznovali 
deset voznikov.  Foto: Pu Koper
Poostreni nadzor je pokazal, da so nekatera tovorna vozila preobremenjena. Prometni policisti so zaradi tega kaznovali deset voznikov.  Foto: Pu Koper

PRIMORSKA > Koprski prometni policisti so tudi v ponedeljek na primorski avtocesti poostreno nadzirali voznike tovornih vozil. Na avtocesti v bližini Postojne so opazili, da voznik tovornjaka s prikolico ne upošteva prometne signalizacije o prepovedanem prehitevanju med tovornimi vozili. Kljub prepovedi je namreč prehiteval drugo tovorno vozilo, zato so ga policisti na počivališču Studenec ustavili.

Tovornjak je iz Kopra proti Ljubljani peljal 45-letni voznik iz Ljubljane. Ker je alkohol med vozniki še vedno preveč prisoten, hkrati pa je še vedno sekundarni vzrok najhujših prometnih nesreč, so 45-letnika preizkusili z alkotestom. Ta je pokazal 0,32 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (0,56 promila), čeprav bi moral biti pri poklicnem vozniku tovornjaka rezultat 0,0 miligrama oziroma promila.

Prometni policisti so vozniku iz Ljubljane izdali plačilni nalog zaradi prehitevanja drugih tovornih vozil v času prepovedi, pa tudi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Skupna globa znaša 900 evrov. S prekrški si je prislužil še osem kazenskih točk. Po končanem postopku s policisti pa ni smel nadaljevati vožnje, saj so mu policisti to prepovedali.

Prejšnji teden (od ponedeljka do nedelje) so policisti v okviru evropsko usklajenega nadzora Truck & bus, ki ga je koordinirala Evropska mreža prometnih policij Tispol, na območju koprske policijske uprave ustavili in preverili 134 voznikov tovornih vozil in 20 voznikov avtobusov. Pri voznikih tovornih vozil so ugotovili 37 kršitev, pri voznikih avtobusov pa prav nobene. Največ kršitev - trinajst - je bilo zaradi prekoračitev dovoljene hitrosti, deset kršitev pa zaradi preobremenjenosti vozila. V devetih primerih so ugotovili, da vozniki niso uporabljali varnostnih pasov. Našteli pa so še pet drugih kršitev.

Med poostrenim nadzorom so policisti preverjali predvsem spoštovanje predpisov glede časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov, morebitne manipulacije tahografov, tehnično brezhibnost vozil in nalaganje tovora oziroma preobremenjenost vozil.

SP


Najbolj brano