Pregon proti Klinarju je zastaral

Kazenski pregon zoper Rafa Klinarja, nekdanjega predstojnika urada za gospodarske javne službe na koprski mestni občini, je zaradi zlorabe uradnega položaja zastaral. Koprski višji sodniki so zavrnili obtožbo in spremenili sodbo, s katero je bil Klinar obsojen na pogojno kazen. “Vesel sem, da se je ta agonija končala. Nisem in ne morem pa biti vesel, da se je končala na tak način, in sicer z zastaranjem. Kajti nisem naredil prav nič nezakonitega,” na sodbo višjih sodnikov pravi Klinar.

 Raf Klinar je zadovoljen, da se je agonija na sodišču končala, 
ni pa zadovoljen, da se je končala z zastaranjem.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Raf Klinar je zadovoljen, da se je agonija na sodišču končala, ni pa zadovoljen, da se je končala z zastaranjem.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Mariborska okrožna sodnica Danila Dobčnik Šošteršič je Rafa Klinarja na pogojno kazen obsodila sredi lanskega septembra. Zaradi zlorabe uradnega položaja, ki naj bi jo zagrešil pri oddaji javnega naročila za elektroinštalacijska dela v Tomšičevi ulici podjetju Elektroinvest, ga je obsodila na sedem mesecev zapora z dveletno preizkusno dobo.

Po obtožbi in nato nepravnomočni sodbi so lučke v Tomšičevi ulici svetile, še preden je bil posel uradno oddan podjetju Elektroinvest, pri čemer naj bi na občini izvedli fiktiven postopek za oddajo del. Družbi Eletroinvest naj bi Klinar pridobil posel in 25.000 evrov nepremoženjske koristi.

Na sodbo sta se pritožila oba Klinarjeva zagovornika, odvetnika Gorazd Gabrič in Branko Gvozdić, ki sta višjemu sodišču predlagala, da njuno stranko oprosti ali pa sodbo razveljavi in jo vrne v ponovno odločanje okrožnemu sodišču.

Krajši zastaralni rok

Klinarju je v tem primeru sodila mariborska okrožna sodnica (mariborski sodniki so koprskim pomagali pri zmanjševanju števila nerešenih zadev), zato je pritožbi najprej dobilo višje sodišče v Mariboru. A je nato vrhovno sodišče v začetku julija spis preneslo na koprsko višje sodišče. Senat je imel sejo sredi septembra in preizkus sodbe po uradni dolžnosti je pokazal, da je kazenski pregon zoper Klinarja že zastaral. Kaznivo dejanje naj bi po obtožbi storil od junija 2009 do julija istega leta, ko je Mestna občina Koper sklenila pogodbo z Elektroinvestom.

Takrat je začel teči zastaralni rok, ki je po kvalifikaciji kaznivega dejanja iz obsodilne sodbe dolg šest let. Obtožba je Klinarju sicer očitala kaznivo dejanje po strožji kvalifikaciji, pregon pa bi zastaral deset let po kaznivem dejanju, v tem primeru leta 2019. Ker je senat višjih sodnikov (vodila ga je sodnica Mara Turk, v njem pa sta bila še sodnika Aleš Arh in Vitomir Bohinec), ugotovil, da je kazenski pregon zastaral, se ni spuščal v vsebinsko utemeljenost pritožb.

Želel bi si oprostilne sodbe

Odvetnik Gabrič je prepričan, da so bili pritožbeni razlogi obrambe utemeljeni. Klinar pa je vesel, da se je sodna zgodba zanj končala. “Nisem in ne morem pa biti vesel, da se je končala na tak način, in sicer z zastaranjem. Kajti nisem naredil prav nič nezakonitega, zato se nikakor ne morem počutiti krivega in bi si želel ter pričakoval edino možno zadoščenje za nedolžnega človeka, to je oprostilno sodbo oziroma še bolje, da bi tožilstvo umaknilo obtožnico,” odločitev višjega sodišča komentira Klinar.

Takratni direktor Elektroinvesta Aleš Rihter, ki mu je tožilstvo očitalo pomoč pri kaznivem dejanju zlorabe uradnega položaja, je na predobravnavnem naroku krivdo priznal - sodišče ga je obsodilo na šest mesecev zapora z dveletno preizkusno dobo.

Prepričan je, da je bil kolateralna žrtev političnega obračunavanja med takratnim opozicijskim lokalnim politikom Viktorjem Markežičem in županom Borisom Popovičem. “Zgodba je bila v celoti izmišljena in žalosti me, da se lov na čarovnice v naši državi zaradi političnih interesov prenaša tudi na nič krive in nedolžne uradnike,” je še dodal. Postopek proti Klinarju se je začel po tem, ko je Markežič na dogajanje opozoril protikorupcijsko komisijo.

Mariborska okrožna sodnica ni sledila trditvam, da je šlo v tej zgodbi za konstrukt, temveč je po lanski razglasitvi pojasnila, da so bili za obsodbo ključni dokumenti, ki so jih našli v Klinarjevem računalniku.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano