Pred sodnikom sta si segla v roke

Zasebna kazenska tožba Stanislava Boštjančiča, ki je znanega ovčerejca in nekdanjega ilirskobistriškega župana Stanislava Prosena tožil zaradi grožnje in žaljive obdolžitve, se je na bistriškem sodišču končala s poravnavo. Pred sodnikom sta si segla v roke, Stanislav Prosen se je Boštjančiču javno opravičil, izplačal pa mu bo tudi 1500 evrov odškodnine.

Zaradi hudih besed po aprilskem požaru sta se v dvorani 
bistriškega sodišča znašla soseda iz Zabič.  Foto: Pgd Ilirska Bistrica
Zaradi hudih besed po aprilskem požaru sta se v dvorani bistriškega sodišča znašla soseda iz Zabič.  Foto: Pgd Ilirska Bistrica

ILIRSKA BISTRICA > Stanislav Prosen, ki mu je aprila letos ogenj uničil hlev in vso mehanizacijo, ovce so zadnji hip rešili, v plamenih pa je poginil pes, se je na sodišču znašel zaradi suma dveh kaznivih dejanj - grožnje in žaljive obdolžitve. Zaradi slednjega ga je tožil sosed Stanislav Boštjančič.

Zaradi katerih besed in groženj je vložil zasebno kazensko tožbo, sicer ni znano, saj ne Prosen ne Boštjančič po zaključku obravnave nista želela dajati izjav.

Povod za tožbo pa naj bi bil, da je Prosen po požaru za to dejanje okrivil Boštjančiča in po naših neuradnih informacijah to izjavil več ljudem, tudi na javnih mestih. Tudi za Primorske novice je po požaru dejal, da je bil ta podtaknjen in da sumi, kdo ga je podtaknil. V začetku maja so tudi na koprski policijski upravi potrdili, da primer obravnavajo kot požig in še vedno iščejo informacije, ki bi jih pripeljale do požigalca. Z obtožbami se očitno ni strinjal Stanislav Boštjančič, ki je Prosena tožil.

Včerajšnja obravnava na bistriškem okrajnem sodišču se je končala s poravnavo. Sodnik Srečko Ritonja je po nekaj minutni razpravi med Boštjančičem in njegovim odvetnikom Ivanom Ravbarjem ter Prosenom in njegovo odvetnico Moniko Markelj zaključil, da oškodovanec odstopa od kazenskega pregona. “Sklenjena je poravnava, in sicer pod pogoji, da se obtoženec opraviči, da si s tožnikom sežeta v roke in da mu obtoženec plača 1500 evrov odškodnine v petih obrokih,” je povedal sodnik Ritonja. Boštjančič in Prosen sta si nato pred sodnikom tudi segla v roke.

Na koprski policijski upravi so pojasnili, da so zaradi aprilskega požiga v Zabičah na koprsko državno tožilstvo za zdaj poslali kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu, saj še niso ugotovili, kdo je podtaknil ogenj. To še vedno preiskujejo. TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano