Pravosodno ministrstvo tudi uradno obveščeno o prijetju Wolfa

Ministrstvo za pravosodje so kanadski pravosodni organi tudi uradno obvestili o prijetju podjetnika Walterja Wolfa, so potrdili na ministrstvu. Postopek izročitve bodo v skladu s svojim notranjim pravom še naprej vodili kanadski organi. Po podatkih pravosodnega ministrstva kanadsko pravo ne prepoveduje izročitve svojih državljanov.

Ministrstvo za pravosodje so kanadski pravosodni organi tudi uradno obvestili o prijetju podjetnika Walterja Wolfa, so potrdili na ministrstvu. Foto: STA
Ministrstvo za pravosodje so kanadski pravosodni organi tudi uradno obvestili o prijetju podjetnika Walterja Wolfa, so potrdili na ministrstvu. Foto: STA

LJUBLJANA > Walterja Wolfa so v ponedeljek v Kanadi prijeli na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je odredilo Okrajno sodišče v Ljubljani v zadevi Patria, ter prošnje za izročitev, posredovane s strani tukajšnjega ministrstva. Isti dan so ga privedli na vrhovno sodišče Britanske Kolumbije na prvo zaslišanje v postopku izročitve, so sporočili s pravosodnega ministrstva. Naknadno so pojasnili, da je bilo zaslišanje prestavljeno zaradi zagotovitve navzočnosti Wolfovega zagovornika.

Ministrstvo za pravosodje je prošnjo za izročitev pristojnim organom Kanade po diplomatski poti posredovalo septembra 2013. Nato je bilo v redni komunikaciji s pristojnimi organi Kanade in pristojnim slovenskim sodiščem, da bi zagotovilo vse informacije za začetek postopka izročitve v Kanadi. Pristojni organi Kanade bodo postopek izročitve še naprej vodili skladno z notranjim pravom Kanade, ki ureja postopek izročitve, pogoje za izročitev ter pravna sredstva, ki jih ima iskana oseba na voljo.

Po podatkih, s katerimi razpolaga ministrstvo, kanadsko pravo ne prepoveduje izročitve svojih državljanov. Wolf ima namreč poleg slovenskega še državljanstva Kanade, Avstrije, Nemčije in Hrvaške.

Na ministrstvu zavračajo nekatere navedbe, da naj bi Slovenija po pravni poti “pritisnila” na kanadske organe glede izročitve, in pravijo, da to ne drži. Prav tako so pojasnili, da se na ministrstvo še ni obrnil nobeden od Wolfovih zagovornikov.

Koliko časa bo trajal postopek izročitve, še ni znano, kazenski pregon zoper Wolfa pa bo absolutno zastaral 10. avgusta letos, kar pomeni, da bodo tedaj vsi postopki v zvezi z Wolfom v zadevi Patria končani.

Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem. Wolfa je obtožni predlog bremenil pomoči pri kaznivem dejanju sprejemanja daril za nezakonito posredovanje.

Janša, Krkovič in Črnkovič so bili v sodnem procesu pravnomočno obsojeni na zaporno kazen, Zagožen je po hudi bolezni umrl, Wolf pa odšel v Kanado, zaradi česar je bil izločen iz sodnega postopka.

Wolf je bil med obtoženimi v zadevi Patria tudi na dunajskem deželnem sodišču, kjer je bila peterica obtožena podkupovanja in industrijskega vohunjenja. Wolfgang Riedl je bil spoznan za krivega v več točkah obtožnice, tudi za podkupovanje v Sloveniji. Trije soobtoženi so bili oproščeni, Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

STA


Najbolj brano