Prah so poslali profesorju

Kuverte, iz katere se je usul beli prah, včeraj ni dobil gostujoči profesor, ampak tajnica. Skupaj s sodelavko, ki je bila v prostoru, je nekaj ur čakala na rezultate analize, ki pa je pokazala, da prah ni bil nevaren. Policisti še niso odkrili storilca, ki si je podobno potegavščino privoščil že pred mesecem in pol.

Zaposlene in študente, ki so bili v času odkritja belega prahu v stavbi, so policisti evakuirali 
na prosto in jim omejili gibanje.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Zaposlene in študente, ki so bili v času odkritja belega prahu v stavbi, so policisti evakuirali na prosto in jim omejili gibanje.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Tajnica fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijsko tehnologijo, ki domuje v stavbi, v kateri je tudi koprska mestna pošta, je včeraj ob devetih dopoldne na pisalni mizi prijela v roke kuverto. Naslovljena je bila na profesorja ljubljanske fakultete, ki po pogodbi poučuje tudi na koprski fakulteti. Ni znano ali je kuverto skušala odpreti ali jo le prestaviti, vsekakor pa je opazila, da se je iz nje usula manjša količina belega prahu.

Takoj je poklicala policijo in vse pristojne službe, po izkušnji izpred meseca in pol v stavbi koprske občine na Verdijevi ulici, pa policisti tokrat niso vstopali v prostor in se tako sami niso ujeli v “karanteno”.

Na kraj so prihiteli koprski poklicni gasilci, ki so se takoj opremili v zaščitno opremo. Pred vstopom v prostor pa se jim je pridružil podobno opremljen pripadnik specialne enote policije. Gasilec in policist sta tako vstopila v prostor, prijela kuverto, jo zaprla v nepredušno posodo in jo prinesla iz stavbe.

Tam sta jo prevzeli uslužbenki veterinarske uprave in jo odnesli v Ljubljano, kjer so prah analizirali.

Po neuradnih podatkih sta bili v prostoru s kuverto dve uslužbenki fakultete, kuverto pa naj bi prijela le ena. Neuradno smo izvedeli, da je bila količina prahu zelo majhna, uslužbenke, ki je kuverto držala v rokah, pa naj ne bi bilo strah. Po dogodku si je temeljito oprala roki in počakala v »karanteni«.

Tako kot zadnjič so bili rezultati analize tudi tokrat znani zgodaj popoldne. Strokovnjaki so namreč ugotovil, da prah ni bil nevaren antrax ali kakšna druga nevarna snov. Kaj je bilo dejansko v kuverti, včeraj niso sporočili. Prav tako ostaja uganka ali je bila v kuverti na koprski občini zadnjič moka, sladkor, pecilni prašek ali kaj tretjega.

Podobne kuverte z belim prahom so včeraj prejeli tudi v Ljubljani, in sicer na ustavnem sodišču, finančnem ministrstvu in sedežu zveze potrošnikov. Analize so pokazale, da so na ustavnem sodišču in finančnem ministrstvu v kuvertah dobili iztrebke.

DANIJEL CEK


Najbolj brano