Pozor, na trgu nevarne shujševalne tablete

V veliki Britaniji je umrla 21-letna ženska, katere smrt naj bi povzročilo uživanje tablet za hujšanje, ki vsebujejo 2,4-dinitrophenol (DNP). Kupila jih je preko spleta. Potem ko so težave zabeležili tudi v Franciji, kjer je en moški v kritičnem stanju, je Interpol izdal oranžni alarm zaradi proizvoda, ki vsebuje DNP, poroča Žurnal24.si.

DNP se najbolj pogosto prodaja v obliki rumenkastega 
praška ali tablet, tihotapijo pa jih tudi pod etiketo kurkume.  Foto: Neva Volarič
DNP se najbolj pogosto prodaja v obliki rumenkastega praška ali tablet, tihotapijo pa jih tudi pod etiketo kurkume.  Foto: Neva Volarič

LJUBLJANA > DNP se najbolj pogosto prodaja v obliki rumenkastega praška ali tablet, na voljo je tudi v obliki kreme. Proizvajajo ga v nelegalnih laboratorijih, kjer - kot navaja Interpol - ne spoštujejo niti minimalnih higienskih predpisov. Prodajajo ga preko spleta, tihotapijo pa tudi pod etiketo kurkume.

"Na začetku čutiš nekoliko dodatne energije, potem to izgine, telo pa se začne pregrevati. Počutila sem se, kot bi gorela, vse v meni je vrelo. Bilo je grozno. Srce mi je bilo hitro. Bilo je nekaj najhujšega, kar se mi je zgodilo," je dekle iz Severne Irske povedalo za BBC.

V tridesetih letih prejšnjega stoletja so DNP uporabljali za pospeševanje metabolizma in za hujšanje, vendar so ga po več smrtnih primerih, ki so nastopili po uživanju tega proizvoda, prepovedali. Tablete lahko med drugim povzročijo težko dihanje, hitro bitje srca, vročino, slabost in bruhanje.

Interpol je zato sprožil alarm in o nevarnih tabletah obvestil 190 držav, med katerimi je tudi Slovenija. Razglasili so, da tablete predstavljajo neposredno grožnjo za morebitne uporabnike, saj so nevarno snov, ki jo tablete vsebujejo, med drugim uporabljali tudi za eksploziva, piše siol.net.

NR


Najbolj brano