Požigalca je rešila mladost

Mladeniča, ki je pred letom dni zažgal 40 vozičkov v Mercatorjevem hipermarketu v Kopru, bodo nadzorovali le socialni delavci. Ker je imel lani šele 17 let, mu je lahko sodnica izrekla vzgojni ukrep, ne pa kazni, ki bi jo lahko pripisala polnoletnemu obtoženemu. Socialni delavci ga bodo nadzirali najmanj eno leto, 116.000 evrov škode pa bo moral Mercator iztožiti v civilni tožbi.

Objestnost srednješolca je povzročila za 116.000 evrov 
škode. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Objestnost srednješolca je povzročila za 116.000 evrov škode. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Zgodilo se je tik pred lanskimi božičnimi prazniki v prvem nadstropju pokrite garaže Mercatorjevega hipermarketa na Dolinski ulici v Kopru. Iz obzidanega prostora za vozičke tik ob dvigalu se je nekaj minut po deseti uri dopoldne najprej začel širiti dim, nato pa je z vso močjo zagorelo. Očividci so poklicali na pomoč, v nekaj minutah pa je v garažo prihitela številčna ekipa koprskih poklicnih gasilcev.

Plastika nakupovalnih vozičkov se je medtem že precej razplamtela in ker je bilo očitno, da gre za večji požar, so gasilci koprske brigade poklicali na pomoč še prostovoljne kolege iz društev Pobegi-Čežarji in Babiči. Gasilci so požar pogasili brez težav, vendar v garažo niso mogli zaradi nizkih stropov, zato so cisterne pripeljali v prostor med trgovino in garažo ter nato vlekli cevi v prvo nadstropje.

Ogenj je uničil vseh 40 nakupovalnih vozičkov in poškodoval stene prostora, preskočil pa je tudi na električno omarico in poškodoval električno napeljavo garaže. Avti, parkirani v bližini, niso bili v nevarnosti, ljudje pa so se še pravočasno umaknili pred dimom. Potem ko so gasilci pospravili cevi, so se dela lotili kriminalisti in kriminalistični tehniki, saj je bilo več kot očitno, da je vozičke nekdo zažgal.

Sledi so jih vodile do srednješolcev

Po naših neuradnih informacijah naj bi kriminalisti nato hitro zožili iskanje možnih storilcev na srednješolce iz bližnje srednje tehniške šole, ki hodijo v Mercator na malico. Pri tem naj bi si pomagali tudi s posnetki kamer, ki pokrivajo vhod trgovine. Kmalu naj bi identificirali tri možne osumljence, od katerih naj bi eden neposredno, drugi pa posredno obremenil obtoženega mladeniča. Ta naj bi zanikal krivdo, vendar so dokazi govorili proti njemu.

Dobil bo še ene “starše”

Na koprskem okrožnem sodišči so nam potrdili, da gre za starejšega mladoletnika, starega med 16 in 18 let. Po naših informacijah je imel lani 17, letos pa je že dopolnil 18. leto. Ker je bil lani še mladoleten, ga tožilstvo ni moglo preganjati kot polnoletnega, ampak je proti njemu vložilo le predlog za izrek vzgojnega ukrepa. “V konkretni zadevi je bil mladoletniku izrečen vzgojni ukrep nadzorstva organa socialnega varstva,” je na vprašanje o kazni včeraj odgovorila predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič.

To pomeni, da ga bodo najmanj leto dni in največ tri leta spremljali delavci centra za socialno delo. Ti bodo skupaj z njegovima staršema pripravili individualni načrt nadzorstva, s katerim mu bodo postavili jasne cilje na posameznih področjih njegovega življenja in aktivnosti, določili kako pogosto bodo z njim opravljali spremljevalne pogovore in koliko časa bo nadzor trajal. Na podlagi priporočil socialnih delavcev se bo moralo potem sodišče odločiti, kdaj je dovolj nadzora.

Ker je bil, ko je zagrešil kaznivo dejanje mladoleten, mu tudi ni bilo treba plačati stroškov sojenja, prav tako se sodišče ni izreklo o zahtevku Mercatorja po poplačilu 116.000 evrov škode, ampak je podjetje napotilo na zasebno pravdo. To pomeni, da bo moral Mercator, če bo hotel dobiti poplačilo škode, tožiti mladeniča oziroma njegove starše.

DANIJEL CEK


Najbolj brano