Požar v zanemarjenem Jernejevem kanalu

Zanemarjen Jernejev kanal je bil v noči na soboto spet prizorišče požara, ki se je zgodil v sumljivih okoliščinah. Ogenj je uničil gumenjak in jadrnico, zublji pa so ožgali še jadrnico, ki je bila privezana ob gumenjaku. Škode je po prvih podatkih za 28.000 evrov, policisti in kriminalisti pa okoliščine požara še preiskujejo.

Gumenjaka, na katerem naj bi začelo goreti, včeraj ni bilo več 
v Jernejevem kanalu. Foto: Sijan Pretnar
Gumenjaka, na katerem naj bi začelo goreti, včeraj ni bilo več v Jernejevem kanalu. Foto: Sijan Pretnar

SEČA > Ognjeni zublji so se na plovilih v Jernejevem kanalu začeli širiti v noči na soboto. Gasilce koprske gasilske brigade so o požaru obvestili nekaj minut po drugi uri zjutraj. Poziv na gašenje so sredi noči dobili tudi sečoveljski prostovoljni gasilci.

Ko so prišli do Jernejevega kanala, se je ogenj že precej razplamtel. Plameni so uničili jadrnico piranske registracije in gumenjak, ki je bil ob njej, uspeli pa so obvarovati še eno jadrnico, ki je bila privezana ob gumenjaku, tako da so jo plameni le oplazili. Posredovalo je šest poklicnih gasilcev koprske gasilske brigade in pet njihovih prostovoljnih kolegov iz Sečovelj.

Po prvih ocenah je požar lastnikoma iz Ljubljane in domačinu povzročil za približno 28.000 evrov škode. Vzrok požara včeraj še ni bil znan, po vsej verjetnosti je zagorelo na gumenjaku, ki je bil med jadrnicama. Kot smo izvedeli, so plovila sredi noči zagorela v sumljivih okoliščinah, policisti naj bi preiskovali sum kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari.

Gasilci koprske gasilske brigade so v soboto dopoldne ponovno odšli v Jernejev kanal, kjer je iz poškodovanega gumenjaka iztekalo gorivo. Ob plovila so postavili pivnike in preprečili širjenje onesnaženja po kanalu, hkrati pa so zavarovali kraj požara. Včeraj dopoldne gumenjaka ni bilo več v kanalu, v vodi je bilo še, kar je ostalo od uničene jadrnice.

To ni bil prvi požar plovil v zanemarjenem Jernejevem kanalu. V sumljivih okoliščinah sta pred šestimi leti že goreli jadrnici, tretjo pa so ognjeni zublji le poškodovali. Takrat smo poročali, da je ogenj povzročil za 30.000 evrov škode. Policisti pa so preiskovali, kdo je ogenj podtaknil. Še bolj je v javnosti odmeval požar v škveru na koncu Jernejevega kanala, ki je izbruhnil februarja leta 2012. Škode je bilo po takratnih ocenah za približno 150.000 evrov, še 30.000 evrov škode pa je imela tudi sosednja ribogojnica.

Več plovil je maja letos gorelo tudi v kanalu Fazan v Luciji, tudi v tem primeru je požar izbruhnil v sumljivih okoliščinah. SP


Najbolj brano