Postroj nove vojaške generacije

V vipavski vojašnici je v ponedeljek začela triinpolmesečno usposabljanje prva letošnja generacija kandidatov za vojaka in častnika. S temeljnim vojaškim usposabljanjem se spoprijema 35 kandidatov.

Kandidati za vojaka in častnika najprej spoznajo vojaško obnašanje in red.  Foto: Alenka Tratnik
Kandidati za vojaka in častnika najprej spoznajo vojaško obnašanje in red.  Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > V usposabljanje se je s pogodbo o zaposlitvi v Slovenski vojski tokrat vključilo 30 kandidatov za vojaka in pet kandidatov za častnika, med njimi so tudi dekleta. Čeprav so skupaj šele od ponedeljka, je v skupini že čutiti ekipni duh, za zdaj pa si tudi nihče še ni premislil.

Nahrbtnik ne sme biti pretežko breme

Kot je ob postroju povedal višji štabni vodnik Miran Blaško, morajo biti kandidati že pred prihodom v vojašnico dobro fizično pripravljeni, saj se soočijo tudi z velikimi napori.

“Pridejo dnevi, ko ima kandidat na sebi ves dan in tudi ponoči 17 kilogramov opreme. Na deset in petnajstkilometrskih pohodih pa imajo na sebi tudi do 35 kilogramov opreme. Naloge so enake za vse, ženske in moške. Približno 20 do 30 odstotkov kandidatov zaradi fizičnih naporov usposabljanja ne konča. Nekaterim se obnovijo stare poškodbe in se morajo posloviti.”

Osip je, kot pravi Blaško, odvisen tudi od tega, koliko si med sabo pomagajo. A dodaja, da se v skupini običajno vzpostavi velika stopnja zaupanja in podpore.

Usposabljanje opravijo v vipavski vojašnici, na vadbišču Mlake in na strelišču na Bloški polici. Kandidati najprej spoznajo vojaško obnašanje, hišni red in pravila, v drugem delu spoznajo oborožitev, taktiko na terenu in osnove preživetja. Gre za prvo stopnico v vojaški karieri, ki jo lahko z uspešnim delom nadgradijo, dodaja Blaško.

Disciplina ni problem

Kandidat za vojaka Gregor Tomšič iz Mirne Peči je že dalj časa razmišljal, da se pridruži Slovenski vojski. Po študiju zgodovine in češčine ter slovenistike je prepričan, da je to nov poklicni izziv.

“Ne želim delati v pisarni, všeč mi je delo z ljudmi, delo v naravi, veliko gibanja. Tu uživam, z redom in disciplino nimam težav. Upam, da bom končal usposabljanje in se priključil enoti. V prihodnosti pa si želim tudi v misijo.”

Kandidatka za častnika Linda Pelaj iz Ribnice ima v žepu diplomo iz filozofije. Za vstop v Slovensko vojsko se je odločila, ker je delo razgibano. “Tu bom pridobila znanje in veščine, ki jih sicer ne bi mogla, delo od nas zahteva stalno dobro psihofizično pripravljenost.”

Kot je povedala Pelajeva, se je najteže privaditi na ritem življenja v vojski, a je prepričana, da se bo lahko v celoti posvetila opravljanju nalog in tako postala častnica.

“Inštruktorji so strokovni, dosledni, dajejo nam znanje, ki ga potrebujemo. Ženske in moški smo enakopravni. Kot ženska ne čutim nobenega pritiska. Mogoče nam v primerjavi z moškimi manjka fizična moč, a na tem delamo,” je še povedala Linda Pelaj.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano