Poslovali so po ovinkih, a tudi na željo strank

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem prič včeraj nadaljevalo sojenje v zadevi Lesimpex oziroma Mladovan. Zaslišali so tudi nekdanjega stečajnega upravitelja družbe Lesimpex Franca Poglajna.

 Novogoriški kriminalisti so  pri Mladovanu spomladi leta 2013 
opravili hišno preiskavo, med katero so zasegli dokumentacijo. Foto: Nace Novak
Novogoriški kriminalisti so pri Mladovanu spomladi leta 2013 opravili hišno preiskavo, med katero so zasegli dokumentacijo. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, domnevno pranje denarja, davčne zatajitve in kršitev temeljnih pravic delavcev, so očitki tožilstva zoper Mirana Mladovana, nekdanjega direktorja družb Lesimpex in Gardi. S soprogo Silvestro Mladovan, ki ji tožilstvo očita pranje denarja, na predobravnavnem naroku junija lani nista priznala krivde.

Včeraj se je obravnava nadaljevala z zaslišanjem prič. Sodišče je najprej zaslišalo stečajnega upravitelja družbe Lesimpex Franca Poglajna.Stečajni postopek zoper družbo Lesimpex se je že zaključil. Družba je bila maja lani izbrisana iz sodnega registra.

Na vprašanje tožilke o tem, ali je med vodenjem stečajnega postopka ugotovil razmerje med rednim poslovanjem (A poslovanje) in poslovanjem mimo tega (B poslovanje), je Poglajen povedal, da so B poslovanje predstavljale dobavnice, ki niso bile nikoli knjižene in so bile izročene policiji.

“Njihov skupni seštevek predstavlja B program, ki se lahko primerja z zneskom uradnih bilanc,” je še pojasnil nekdanji stečajni upravitelj.

Zaslišali so tudi nekdanjo fakturistko v družbi Lesimpex Petro Lokar. Že v preiskavi je natančno pojasnila, kako je v družbi potekalo poslovanje, da je bilo vse ločeno na A in B poslovanje, da so bile tudi naročilnice temu primerno drugače označene.

Poudarila pa je, da so v večini primerov stranke tudi vedele in želele tak način poslovanja. Pojasnila je tudi, da so pri B poslovanju stranke denar izročile šoferju, ta ga je prinesel v pisarno, kjer se je to beležilo, denar pa predalo direktorju.

Mladovanov zagovornik Sebastjan Kerčmar je že na predobravnavnem naroku poudaril, da je obdolženec za obveznosti družbe Lesimpex zastavljal svoje premoženje. “Nihče od takih, ki hočejo oškodovati družbo, takrat ko ta tone, ne zastavlja za to osebnega premoženja,” je poudaril v zvezi z družbo Lesimpex.

V letih 2010 in 2011 je imela družba Lesimpex še velik ugled, znanje in povezave, tako da ni šlo za enostavno odločitev, je pred časom poudaril odvetnik. Še tik pred stečajem se je namreč Mladovan dogovarjal za dva večja posla na Japonskem in na Haitiju, ki ju je prizadel potres, in kar bi za družbo lahko pomenilo rešitev.

NACE NOVAK


Najbolj brano