Posledice e-zlorab niso le virtualne

Posledice dejanj, ki se zgodijo na spletu, niso le virtualne, zato je treba nove tehnologije uporabljati premišljeno, otroke pa naučiti, kako naj pravilno uporabljajo splet. Takšne so ugotovitve številnih udeležencev včerajšnjega posveta e-zlorabe otrok.

Posveta so se udeležili številni strokovnjaki, ki se dnevno 
soočajo s problematiko otrok na spletu. Foto: STA
Posveta so se udeležili številni strokovnjaki, ki se dnevno soočajo s problematiko otrok na spletu. Foto: STA

LJUBLJANA > S porastom števila mobilnih naprav, ki so dostopne mladim, je nadzor še težji. “Ideja, da lahko starši ali pa tudi učitelji vzpostavijo nadzor nad tem, na kakšen način vsakodnevno uporabljajo internet, je iluzorna, zato je še toliko bolj pomembno, da otroke naučimo pravilne rabe spleta,” je povedal John Carr, strokovnjak za spletno varnost otrok iz Velike Britanije. Tam ima približno desetina otrok, mlajših od treh ali štirih let, svoj tablični računalnik.

Grožnje in nevarnosti, povezane z nenehno dostopnostjo interneta v življenju otrok in mladostnikov, so bistveno manj znane, je dejal Carr. Zato je nujno osveščanje o teh tveganjih, tega pa se je treba lotiti na način, ki je blizu otrokom. Za večino otrok je splet večino časa nekaj zabavnega in uporabnega, prek spleta so v stiku s prijatelji. Lahko pa doživijo tudi kaj neprijetnega, v tem primeru pa je zelo pomembno, kako se bodo odzvali. Odziv je zelo odvisen od družine oziroma bližnjih, starši morajo otroke naučiti, kako pravilno uporabljati splet, je poudaril Carr.

Ministrstvo za šolstvo po besedah ministrice Maje Makovec Brenčič že več let podpira programe aktivnosti s področja varne rabe interneta. Zavedanja o teh nevarnosti je danes več kot v preteklosti, se pa včasih ne zavedamo vseh novih nevarnosti, ki nastajajo s hitrostjo razvoja tehnologije in širjenjem dostopnosti do spleta.

Dušan Zupančič iz Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije se strinja, da premalo poznamo nevarnosti, ki na spletu pretijo otrokom. S porastom števila mobilnih naprav je nadzor še toliko težji.

V letošnjem prvem polletju je slovenska policija obravnavala 36 kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let (v enakem času lani 70), pet kaznivih dejanj pridobivanja oseb, mlajših od 15 let, za spolne namene (lani eno) in 32 kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva (lani).

Po besedah vodje centra za varnejši internet Vasje Vehovarja je boj proti e-zlorabam otrok uspešen, če pri tem sodelujejo vsi v družbi. V zadnjem desetletju se je marsikaj spremenilo, tehnologija postaja vse bolj sofisticirana, načini zlorabe so vse bolj zapleteni. Kot pogost problem je izpostavil predvsem vrstniška nadlegovanja. Na slovenskih strežnikih vsako leto najdejo dva do deset primerov spolnih zlorab otrok.

Anton Toni Klančnik iz kriminalistične policije pa je pojasnil, da se prijave spolnega izkoriščanja otrok na spletu odražajo v različnih trendih, pogosto se na spletu pojavijo uporabniki z lažnimi identitetami, ki zavedejo in nato izsiljujejo posameznike. Po njegovih besedah trendi v ZDA kažejo, da je več prijav izsiljevanja deklic, pri nas pa je več dečkov.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano