Posilstvo na vrhuncu zabave

Med sobotno zabavo na portoroški plaži naj bi reševalca iz vode izkoristila pijano 17-letnico in jo posilila. Osumljena so pridržali, zaslišali in spustili. Organizatorji pojasnjujejo, da se dejanje ni zgodilo na prireditvenem prostoru in vanj niso vpleteni najeti reševalci, direktor piranskega Okolja pa pravi, da podjetju Mondial zagotovo ne bodo več dali soglasja za prireditev na plaži. Gostinci in trgovci se zgražajo nad Okoljem in piransko občino, ki dovoli takšne zabave v Portorožu.

Mondialova zabava na plaži je privabila več kot 600 mladih, domačini pa opozarjajo, da je zaradi tega v Portorožu vladalo obsedno stanje. Foto: Saso Domijan/Fb Mondial Travel
Mondialova zabava na plaži je privabila več kot 600 mladih, domačini pa opozarjajo, da je zaradi tega v Portorožu vladalo obsedno stanje. Foto: Saso Domijan/Fb Mondial Travel

PORTOROŽ > Dogodek naj bi se zgodil v soboto popoldne, med javno prireditvijo Mondial beach party 2015 na plaži pod hotelom Metropol. Vzdušje na prireditvi naj bi še dodatno ogrele velike količine alkohola, zaradi katerega naj bi 17-letno dekle iz notranjosti države izgubilo razsodnost in se očitno zapletlo v pogovor z najmanj dvema moškima. Ta naj bi jo nato prepričala, da je odšla z njima v prostore na plaži, kjer naj bi z njo oba spolno občevala.

Čez nekaj časa naj bi najstnica prišla k sebi, našla prijateljico, s katero je tudi prišla na prireditev, in ji objokana zaupala, da sta jo dva moška posilila. Dogodek sta prijavili policiji. Po dekletovih informacijah so policisti kmalu odkrili osumljenca, jima vzeli prostost in ju odpeljali v pridržanje. Sprva naj bi bilo menda osumljenih več oseb, kasneje pa so policisti pridržali dva. Po naših informacijah gre za reševalca iz vode, stara nekaj manj kot 30 let. Eden naj bi bil iz Istre, drugi iz notranjosti države.

Dekle so odpeljali na zdravniški pregled, z osumljencema pa so se pogovorili in ju pridržali do ponedeljka. Takrat ju je preiskovalni sodnik zaslišal in ju nato izpustil na prostost. Tožilstvo naj bi medtem že zahtevalo preiskavo, kar pomeni, da se postopek proti njima nadaljuje. Na policiji o dogodku ne dajejo nobenih podrobnih informacij, Anita Leskovec je le potrdila, da so v soboto popoldne dobili prijavo kaznivega dejanja posilstva in da kriminalisti preiskujejo okoliščine dogodka.

“Portorož - cilj huliganske mladine”

Sobotni incident je očitno prelil kapljo čez rob potrpljenja domačinov, gostincev in trgovcev, ki imajo o tovrstnih zabavah negativno mnenje. Društvo Sončna Riviera, ki združuje 50 gostincev in trgovcev, je piranskemu županu, občinskemu svetu, podjetju Okolje in javnosti poslalo odprto pismo in protest. “Tistega dne je Portorož postal cilj huliganske mladine, ki je z neznosno glasno glasbo, s celodnevnim nekontroliranim popivanjem, z izgredi, s hudimi pretepi, z razbijanjem steklenic in celo s hujšimi kaznivimi dejanji oznanila katastrofalen začetek in hkrati konec turistične sezone. Alkoholizirana mladina je ves Portorož spremenila v nevaren kraj, tako za krajane, kakor za obiskovalce in turistične delavce,” je v protestu zapisal predsednik društva Mladen Škerbec.

V društvu opozarjajo, da je nesprejemljivo, da je dogodek omogočilo javno podjetje Okolje. To je namreč organizatorjem oddalo del plaže. Gostinci in trgovci trdijo, da so zaradi nespametne odločitve Okolja utrpeli hudo škodo. “Terase lokalov so samevale, trgovine tudi, edina trgovina, ki je služila, je bila Mercatorjeva. Terase gostiln na plaži sploh niso mogle obratovati, ne da bi si zagotovile dodatno varovanje,” je opisal sobotno dogajanje Škerbec. Zaradi vsega člani društva najmanj proti Okolju napovedujejo odškodninske tožbe. “Žal ugotavljamo, da vodilni presojajo zgolj po zaslužku. Sobotno obsedno stanje je najbolj v škodo podobi naše občine, ki je doslej stavila na pomembno vrednoto - varnost,” je prepričan Škerbec.

Občina: Prireditev je bila napaka

“V občini Piran so mladi sicer vedno dobrodošli in razumemo njihovo željo po zabavi, vendar zabav s takšno vsebino ne podpiramo in ocenjujemo, da je bila organizacija tega dogodka v središču Portorožu napaka,” pa odkrito priznava Slavica Tucakov s piranske občine.

Direktor Okolja Alen Radojkovič pravi, da je Okolje organizatorjem le oddalo del plaže, vsa dovoljenja in soglasja pa je agencija Mondial dobila od piranske upravne enote. “V petek so bili organizatorji pri meni in mi zagotovili, da imajo vse stvari urejene, da imajo animacijske programe in podobno. Posebej sem jih prosil, naj bodo pozorni na vnašanje alkohola na prireditev in zatrdili so mi, da imajo dovolj osebja,” nam je povedal Radojkovič.

Na koncu naj bi nekdo med prireditvijo na plaži delil celo steklenice coca-cole, ki jih je pijana mladina odmetavala vsepovsod in razbijala, vanje pa so lahko neopazno skrili alkoholne dodatke. “Na podlagi letošnje izkušnje bo to zagotovo zadnja tovrstna prireditev, za katero smo dali soglasje,” nam je odgovoril Radojkovič. Na vprašanje, ali sta bila reševalca iz vode, osumljena posilstva, njihova, je zatrdil, da ne in da se dogodek ni zgodil v prostorih Okolja.

Je bilo dovolj varnostnikov?

Predstavnik agencije CMT s sedežem v Ljubljani Matic Pirih je pojasnil, da so na letošnjo zabavo na plaži pripeljali 13 avtobusov mladih in za red in mir približno 600-glave množice najeli pet varnostnikov, sedem rediteljev in šest reševalcev iz vode, šest pa jih je zagotovilo Okolje. V pripravljenosti je bila tudi zdravstvena reševalna ekipa, za program in spremljanje mladih pa so imeli še približno 50 ljudi.

Pirih pravi, da jim je varnostna služba Rival pripravila varnostni načrt prireditve, na podlagi katerega so jim na upravni enoti izdali dovoljenje za prireditev in prekomeren hrup. Po dovoljenju bi morali zabavo končati do 20. ure, dejansko pa jo vsako leto zaključijo že uro prej. “O dogodku smo obvestili vse bližnje gostince, poslovodjo Mercatorjeve trgovine pa prosili, naj bodo posebej pozorni na prodajo alkohola. Na prireditvi nikoli ne nudimo ne hrane ne pijače, kdo je organiziral promocijo coca-cole, ne vemo. S temi steklenicami smo imeli tudi mi veliko težav,” je povedal.

“V prvi vrsti je za red, vsa potrebna dovoljenja in vse, kar izhaja iz njih, odgovoren organizator,” poudarja Tomaž Čehovin, vodja sektorja uniformirane policije na koprski policijski upravi. Dodaja, da mora organizator poskrbeti za reditelje oziroma varnostno službo in je zato tudi odgovoren za dogajanje. Po Čehovinovih besedah policija lahko predlaga organizatorju določene ukrepe. Se pa na tiste prireditve, za katere se že vnaprej ve, da bo na njih veliko mladih in je vse naravnano k zabavi, tudi pripravijo. Običajno dogajanje spremljajo v civilu, nadzirajo spoštovanje zakona o uporabi alkohola (tudi točenje alkohola mladim in pijanim) in vse tisto, k čemur se je zavezal organizator. Pri nadzorih običajno sodelujejo tudi s pristojnimi inšpekcijskimi službami, ki imajo na nekaterih področjih več pooblastil in pristojnosti kot oni. Ko je potrebno, ukrepajo in opozarjajo organizatorja. Sicer pa vsem staršem svetujejo, naj preverijo, kam so namenjeni njihovi najstniki, saj so nenazadnje zanje tudi odgovorni.

Težko je nadzirati

Priznal je, da je težko ugotavljati, ali je v plastenkah, ki jih mladi lahko nosijo na prireditev, tudi alkohol. Prav tako je plaža javna in na odprti prireditveni prostor lahko vstopi vsakdo. Na vprašanje, ali so razmišljali, da bi prireditveni prostor fizično ogradili in si tako zagotovili popoln nadzor nad obiskovalci, Pirih odgovarja, da o tem razmišljajo in so se s predstavniki Okolja že nekaj let pogovarjali, vendar rešitve še niso našli.

Na vprašanje, ali je na prireditvi videl pijane mladoletnike, je odgovoril, da bi lagal, če bi rekel, da jih ni. Pristavil je, da so jih nekaj tudi odstranili s prizorišč, da pa ob pol osmih zvečer, ko so obiskovalci krenili domov, na avtobusih niso imeli večjih težav.

“Ta dogodek je postal privlačen in radi bi ga še naprej pripravljali. Večina odzivov nanj je pozitivnih. Je pa res, da je veliko odvisno od sodelovanja z lokalnim okoljem. Prepričan sem, da je to dopolnitev dogajanja tudi na slovenski obali. Z Okoljem odlično sodelujemo, žal pa je to edini lokalni deležnik, ki nam gre naproti. Verjetno se bomo prisiljeni umakniti iz tega okolja in dogodek preseliti nekam drugam. Morda pri nas, morda čez mejo,” po burnih odzivih razmišlja Pirih.

Po njegovem vedenju se domnevno posilstvo ni zgodilo na prireditvenem prostoru in zanj nista osumljena najeta reševalca iz vode.

DANIJEL CEK


Najbolj brano