Pošiljatelj strupenega pisma v priporu

V novogoriškem priporu je že od božičnih praznikov italijanski državljan, ki je novembra lani na domači naslov češkega finančnega ministra Andreja Babišaiz Slovenije poslal pismo s strupeno snovjo. Na generalni policijski upravi so potrdili poročanje Slovenskih novic. Italijana, osumljenega terorizma, so konec lanskega leta prijeli na območju novogoriške policijske uprave.

Italijana, ki je češkemu ministru za finance Andreju Babišu poslal pismo s strupeno snovjo, so pred božičnimi prazniki prijeli na Goriškem. Foto: Ministrstvo Za Finance Rč
Italijana, ki je češkemu ministru za finance Andreju Babišu poslal pismo s strupeno snovjo, so pred božičnimi prazniki prijeli na Goriškem. Foto: Ministrstvo Za Finance Rč

LJUBLJANA, NOVA GORICA >Novembra je češko finančno ministrstvo iz Slovenije prejelo sumljivo pismo. Preiskali so ga in ugotovili, da je vsebovalo smrtonosno dozo strupa. Takrat je češki finančni minister Andrej Babiš povedal, da je bilo pismo oddano v Sloveniji, poslano pa je bilo na njegov domači naslov. Nekaj dni pred tem so pisemsko ovojnico s strupeno vsebino poslali tudi notranjemu ministru Milanu Chovancu, pošiljka je vsebovala cianid, poslali pa so jo s Švedske. Septembra sta sumljivi pošiljki dobila tudi češki predsednik Miloš Zeman in premier Bohuslav Sobotka. V pošiljkah je bil sumljiv bel prah, ki pa menda ni bil nevaren. Po novembrskih strupenih pismih so na čeških ministrstvih in drugih vladnih uradih poostrili varnostne ukrepe.

Minister Babiš, ki je bil pred prevzemom češkega ministrstva za finance uspešen podjetnik, je po prejetju sumljive pošiljke iz Slovenije ugibal o domnevnem ozadju, dopuščal je tudi možnost, da bi se mu maščeval kakšen zavrnjeni podjetnik ali kdo, ki so mu na ministrstvu stopili na prste. A se je izkazalo, da je ozadje drugačno.

Na generalni policijski upravi pojasnjujejo, da so takoj po prejemu informacije o grožnjah visokim predstavnikom češke vlade s pošiljkami z nevarno snovjo, ki so bile poslane iz Slovenije, začeli z aktivnostmi, ki bi jih pripeljale do storilca. Pri tem so sodelovali tudi s tujimi varnostnimi organi, s češkimi, slovaškimi in švedskimi varnostnimi organi.

Preiskavo so vodili kriminalisti uprave kriminalistične policije in novogoriški kriminalisti, je pojasnil Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete. “22. decembra lani je bil na območju novogoriške policijske uprave prijet pošiljatelj nevarnih pošiljk, italijanski državljan,” je dodal Menegalija. V preiskavi so identificirali tudi preostale storilce, ki pa so delovali na območju tujih držav.

Italijana so s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja terorizma pripeljali k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor. “Po prijetju pošiljatelja pisemskih pošiljk se je dejavnost ustavila, kar pomeni, da je bila skupina, ki je pri tem sodelovala, ustavljena, onemogočeno je bilo njeno nadaljnje delovanje,” še poudarja Menegalija.

Po naših informacijah postopek vodi specializirano tožilstvo, postopka pa vodijo tudi v Italiji in na Češkem.

Spomnimo, konec lanskega leta so slovenski (in novogoriški) kriminalisti sodelovali tudi v protiteroristični akciji Črni orel, ki se je v Italiji končala z aretacijo 14 osumljenih in številnimi hišnimi preiskavami. Takrat so pojasnili, da so člani italijanske teroristične organizacije delovali tudi v Sloveniji, kjer so poskušali kupiti orožje, a so jim to pravočasno preprečili. Nekaj osumljenih so aretirali tudi v Gorici in Vidmu. Preiskavi nista bili povezani.

SP


Najbolj brano