Portoroško stanovanje Andreja Lovšina gre na dražbo

Na dražbi se utegne znajti stanovanje v središču Portoroža, ki ga ima v lasti nekdanji predsednik uprave Intereurope Andrej Lovšin. Državno pravobranilstvo je sodišču namreč predlagalo prodajo dveh nepremičnin, ker Lovšin ni plačal več kot 680.000 evrov davka od 1,6 milijona evrov prihodkov, ki so jih odkrili pri izrednem davčnem nadzoru. Izvora Lovšin davčnim inšpektorjem ni znal točno pojasniti, na račun pa jih je prejel med med leti 2006 in 2010, ko je bil še prvi mož Intereurope.

Andrej Lovšin na predobravnavnem naroku decembra lani pričakovano ni priznal krivde glede zlorabe položaja v Intereuropi.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Andrej Lovšin na predobravnavnem naroku decembra lani pričakovano ni priznal krivde glede zlorabe položaja v Intereuropi.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PIRAN > Mobilna telefonska številka Andreja Lovšina včeraj ni bila dosegljiva. Na predobravnavnem naroku decembra lani, ko so mu na koprskem sodišču začeli soditi zaradi zlorabe položaja v Intereuropi, pa je za Primorske novice dejal, da ne bo ničesar pojasnjeval.

Že takrat smo ga namreč spraševali, kako bo poplačal 680.000 evrov davka in od kod mu vsi prihodki, ki jih je odkril davčni nadzor.

V Primorskih novicah smo sredi lanskega leta razkrili, da se je Lovšin v davčnem nadzoru skliceval na podjetnika iz Bosne in Hercegovine, ki naj bi mu posodil 1,5 milijona evrov za nakup delnic v Sloveniji. V letih 2007, 2008 in 2009 naj bi mu denar osebno izročal na srečanjih v Sloveniji. Inšpektorji mu tega niso verjeli, saj bi to pomenilo, da bi moral bosanski podjetnik v treh letih vsaj 200 krat v Slovenijo na srečanja z Lovšinom, da bi mu predal omenjeno vsoto denarja, saj carinskemu uradu ni bilo treba prijavljati zneskov pod 10.000 evri. Poleg tega Lovšin niti ene delnice ni nikoli napisal na tega podjetnika.

Andrej Lovšin se je znašel tudi na seznamu tistih, od katerih specializirano tožilstvo v Ljubljani s tožbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora zahteva, da se mu vzame za 1,8 milijona evrov premoženja. Zadevo zdaj zaradi pritožb obravnava višje sodišče v Ljubljani, obravnavo so razpisali za 15. maj. Sredi novembra lani je specializirano tožilstvo na ljubljansko okrožno sodišče vložilo tožbo proti Lovšinu in še dvema z njim povezanima osebama. Vsi so vložili odgovore na tožbo, ki je sicer povezana z obtožbo zaradi zlorabe položaja, ki jo koprsko tožilstvo nekdanjemu prvemu možu Intereurope očita pri naložbi v terminal Čehov. Ljubljansko sodišče je v tej zadevi sprejelo sklepe o začasnem zavarovanju in novembra lani v zemljiški knjigi vpisalo prepoved odtujitve in obremenitve stanovanja v Portorožu. Lovšin in obe drugi osebi, na katere se nanaša tožba, so vložili ugovore zoper sklepe o začasnem zavarovanju, je na vprašanje PN odgovorila Mateja Jazbec z ljubljanskega okrožnega sodišča.

Zato so inšpektorji Lovšinu izračunali več kot 680.000 evrov davčnega dolga. Ker ga v treh letih ni poravnal, je pravobranilstvo vložilo izvršbo za 810.000 evrov, saj so k glavnici pripisali še obresti.

Na državnem pravobranilstvu so pojasnili, da so pred tednom dni na piransko sodišče vložili predlog za prodajo dveh nepremičnin. Sodišče je izvršbo sredi tedna dovolilo. Kdaj se bosta nepremičnini znašli na dražbi, še ni jasno, saj sklep piranskega sodišča še ni pravnomočen. Sklepa Lovšinu še niso vročili.

Na pravobranilstvu še pojasnjujejo, da so terjatev finančne uprave v višini 693.000 evrov s hipoteko zavarovali že aprila 2013, pred dnevi pa so zavarovali še neko manjšo terjatev v višini 665 evrov. Ker je na portoroškem stanovanju Andreja Lovšina vpisan zemljiški dolg v višini 300.000 evrov, je piransko okrajno sodišče v sredo - podobno kot v primeru nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja - že zahtevalo, da se v treh mesecih razkrije imetnik pisma, sicer bo štelo, da je upnik in imetnik zemljiškega dolga Lovšin. Kar posledično pomeni, da zemljiškega dolga sploh ni in je bil fiktivno vpisan.

TATJANA TANACKOVIČ, SIJAN PRETNAR


Najbolj brano