Popoviču zaradi kapučinov ne bodo več sodili

Koprski župan Boris Popovič je pred dnevi s koprskega okrožnega sodišča dobil sklep o ustavitvi postopka za kaznivo dejanje davčne zatajitve, zaradi katere je bil pred štirimi leti obsojen na pogojno kazen. Višje in vrhovno sodišče sta sodbo potrdila, ustavno sodišče pa jo je pred kratkim razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje na okrožno sodišče. A tam so ugotovili, da davčna zatajitev v višini dobrih 11.000 evrov po spremembi zakonodaje ni več kaznivo dejanje, zato so postopek ustavili.

Borisu Popoviču zaradi davčne zatajitve, ki naj bi jo zagrešil še kot gostinec, ne bo več treba sesti na zatožno klop.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Borisu Popoviču zaradi davčne zatajitve, ki naj bi jo zagrešil še kot gostinec, ne bo več treba sesti na zatožno klop.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Borisu Popoviču tako zaradi davčne zatajitve ne bodo ponovno sodili. Na okrožnem sodišču so koprskega župana pred štirimi leti obsodili zaradi davčne zatajitve, ponarejanja poslovnih listin in zlorabe položaja.

Kazniva dejanja naj bi zagrešil še kot gostinec, v lokalih Carpaccio pub in Snack bar. Senat mu je prisodil enotno kazen 22 mesecev zapora z dveletno preizkusno dobo. Pravzaprav je šlo za ponovno sojenje, tri leta pred tem so Popoviča po izločitvi domnevno nezakonitih dokazov iz sodnega spisa oprostili, a so višji sodniki sodbo razveljavili.

Popoviča pa čaka še kar nekaj poti na sodišče. V zadevi Serming, v kateri ga je sodišče obsodilo na tri leta zapora, pričakuje odločitev višjega sodišča. Na obravnavo čaka še nekaj drugih pravnomočnih obtožb, predvsem zaradi zlorabe uradnega položaja in razžalitev, nekaj zadev pa je še v preiskavi oziroma čaka na odločitev tožilstva.

Po ponovnem sojenju pa so jo spremenili, tako da so Popoviča oprostili zlorabe položaja, pogojna kazen zaradi kapučinov oziroma davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin pa je postala pravnomočna. Njegova obramba ni bila uspešna na vrhovnem sodišču, a je odvetnik Marko Bošnjak iz odvetniške pisarne Čeferin nazadnje uspel z ustavno pritožbo.

Ustavni sodniki so konec novembra ugotovili, da mu je bila kršena pravica do aktivne obrambe, saj med sojenjem niso želeli zaslišati ekonomista Rada Pezdirja, ki je za obrambo pripravil strokovno mnenje in izpodbijal ugotovitve izvedenca Darka Končana. Po presoji ustavnih sodnikov so dodatna strokovna mnenja, s katerimi obtoženi poskušajo izpodbijati dokaze, sestavni del aktivne obrambe. Sodbo so zato razveljavili in vrnili v ponovno sojenje okrožnemu sodišču.

Borisu Popoviču pa so konec tedna, kot je poročalo Delo, s sodišča že poslali sklep, da so sodni postopek v delu, ki se nanaša na davčno zatajitev, ustavili. Davčno zatajitev stori nekdo, ki si je z izogibanjem plačila davčnih obveznosti pridobil veliko premoženjsko korist, po zadnji spremembi kazenskega zakonika pa ta presega 50.000 evrov. V konkretnem primeru bi lahko šlo le še za prekršek. Odvetnik Bošnjak je potrdil, da so s sodišča dobili sklep o ustavitvi postopka. Na vprašanje, ali z njegovim klientom razmišljata o odškodninski tožbi, odgovarja, da bi bil odgovor na to vprašanje za zdaj še preuranjen, zagotovo pa bodo od države v tem delu zahtevali vrnitev stroškov odvetnikov.

Od obsežne obtožbe tako ostaja le še očitek glede ponarejanja poslovnih listin. Bošnjak ob tem dodaja, da je izvedenec grafolog že na prvem sojenju jasno povedal, da podpis (šlo je za inicialke) na spornih listinah, na napovedi za odmero davka) ni Popovičev. “Pričakujemo oprostilno sodbo, če bo tožilstvo sploh nadaljevalo postopek,” je še pripomnil odvetnik. SP


Najbolj brano