Popovičevi kapučini zastarali

Podoben razplet kot v zadevi Patria se je zgodil tudi v koprski aferi kapučini izpred trinajstih let. Ustavno sodišče je lani razveljavilo že pravnomočno sodbo koprskega okrožnega sodišča, s katero je bil Boris Popovič zaradi ponarejanja listin, zlorabe položaja in davčne zatajitve obsojen na pogojno kazen, okrajno sodišče pa je zdaj zaradi zastaranja ustavilo postopek.

Pred natanko osmimi leti je senat koprskega okrožnega 
sodišča  Borisa Popoviča, njegovo  ženo in sestro oprostil 
obtožb.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Pred natanko osmimi leti je senat koprskega okrožnega sodišča Borisa Popoviča, njegovo ženo in sestro oprostil obtožb.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Okrajni sodnik Srečko Ritonja je ugotovil, da je pregon v tej zadevi absolutno zastaral že marca leta 2012. Ugotovil je še, da v tej zadevi ne pride v poštev določba kazenskega zakonika iz leta 2008, po kateri bi tudi ta zadeva zastarala šele prihodnje leto, torej dve leti po tem, ko je ustavno sodišče razveljavilo pravnomočno sodbo. Svojo odločitev je oprl na načelo milejšega zakona za obtoženega, v sklepu pa dodaja še, da ustavna pritožba ni izredno pravno sredstvo v kazenskem postopku, o katerem govori določba novejšega kazenskega zakonika.

Včeraj pozno popoldne smo govorili tudi s koprskim županom Borisom Popovičem, vendar takšnega sodnega razpleta ni želel komentirati.

Greh naj bi se zgodil še pred županovanjem

Kaznivo dejanje ponarejanja poslovnih listin, zaradi katerega je moral Boris Popovič letos spomladi ponovno sesti na zatožno klop koprskega okrajnega sodišča, naj bi se po obtožbi zgodilo marca leta 2002, še preden je prvič postal župan. Kot gostinec naj bi ob poslovanju lokalov Carpaccio pub in Snack bar zagrešil zlorabo položaja ali zaupanja, davčno zatajitev in ponarejanja poslovnih listin.

Na prvem sojenju so sodili tudi njegovi ženi Evi in sestri Lauri Ban. Senat koprskega okrožnega sodišča je jeseni leta 2007 vse tri oprostil. Višje sodišče je sodbo razveljavilo in sojenje se je začelo znova. Tožilstvo je obtožbo proti ženi in sestri umaknilo, Popoviča pa je na ponovnem sojenju senat obsodil na pogojno kazen.

S sodišč v zadnjem času prihajajo različne novice o postopkih, v katere je vpleten koprski župan. Tožilstvo je nedavno umaknilo predlog za pregon zaradi enega od domnevno spornih zemljiških poslov občine. Preiskava, povezana s prodajo skladišča Libertas, se je končala, Popoviča pa so pred kratkim v okviru sodne preiskave zaslišali tudi zaradi prodaje Carpaccio puba podjetju njegove mame. Kmalu naj bi se končala tudi sodna preiskava nakupa barvnih luči, ki svetijo na Ukmarjevem trgu. Tožilstvo je pred kratkim zahtevalo sodno preiskavo tudi zaradi poslov ob gradnji nogometnega stadiona. Med drugim pa Popoviča čaka tudi ponovno sojenje v zadevi Serming in še nekaj drugih postopkov.

Uspel je z ustavno pritožbo

Višje sodišče je sodbo nato nekoliko spremenilo, Popoviča je oprostilo zlorabe položaja in ga obsodilo na osem mesecev pogojne zaporne kazni. Vrhovni sodniki so novembra leta 2012 takšno sodbo potrdili. Popovičeva obramba pa je nato uspela z ustavno pritožbo - lani jeseni so ustavni sodniki pravnomočno sodbo razveljavili in zadevo vrnili v ponovno sojenje okrožnemu sodišču v Kopru. Ker se je medtem spremenila zakonodaja, je postopek zaradi davčne zatajitve sodišče ustavilo (ker naj bi zatajil m anjši znesek, je šlo le še za prekršek), postopek zaradi ponarejanja poslovnih listin pa se je preselil na okrajno sodišče v Kopru.

Aprila je sodnica Melita Černe v tej zadevi razpisala predobravnavni narok, a ga ni izpeljala do konca. Popovičev zagovornik Marko Bošnjak je zahteval njeno izločitev. Njegovemu predlogu je predsednica sodišča ugodila in spis je romal k sodniku Srečku Ritonji.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano