Popoviča zaradi bolniške ni bilo na sodišče, sodnica nadaljevala obravnavo

Predsednica sodnega senata Meri Mikac je na podlagi izvedenskega mnenja presodila, da trenutna bolniška odsotnost koprskega župana Borisa Popoviča ni opravičen razlog za izostanek in je tako nadaljevala glavno obravnavo v zadevi kopališče v njegovi odsotnosti. Popovičeva obramba je ob tem menila, da gre za bistveno kršitev postopka.

Predsednica sodnega senata Meri Mikac je na podlagi 
izvedenskega mnenja presodila, da trenutna bolniška odsotnost koprskega župana Borisa Popoviča ni opravičen 
razlog za izostanek in je tako nadaljevala glavno obravnavo v 
zadevi kopališče v njegovi odsotnosti. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Predsednica sodnega senata Meri Mikac je na podlagi izvedenskega mnenja presodila, da trenutna bolniška odsotnost koprskega župana Borisa Popoviča ni opravičen razlog za izostanek in je tako nadaljevala glavno obravnavo v zadevi kopališče v njegovi odsotnosti. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Zaradi Popovičevih zdravstvenih težav je v zadnjem obdobju v omenjeni zadevi odpadlo več narokov. Tudi na današnji narok ga ni bilo, sta pa prišla soobtožena Sabina Mozetič in Rafko Klinar.

Predsednica sodnega senata je uvodoma povzela ugotovitve mnenja komisije za fakultetna izvedenska mnenja, ki ga je sodišče prejelo v petek in iz katerega izhaja, da se Popoviču zdravstveno stanje objektivno ni poslabšalo in da se ob določenih omejitvah, kot so pogostejši premori med obravnavami, lahko udeležuje sodnih obravnav. Zato je Mikčeva ob ugotovitvi, da je bilo vabilo na današnji narok pravilno izkazano, ugotovila, da županov izostanek s sojenja ni opravičen.

Popovičeva zagovornica Katarina Ljubič je že pred tem na podlagi zdravniškega potrdila, izdanega v četrtek, vztrajala, da je Popovičevo zdravstveno stanje takšno, da se narokov še naprej ne more udeleževati. Po preučitvi izvedenskega mnenja pa je poudarila, da izvedenec Popoviča ni pregledal in bi bilo treba zato mnenje dopolniti.

Predsednica senata je glede na to, da za danes niso bila predvidena pričanja, predlagala nadaljevanje sojenja v nenavzočnosti. Ljubičeva je temu ostro nasprotovala in spomnila, da je Popovič izrecno izrazil željo, da se narokov udeleži. Po njenem mnenju bi izvedba naroka v nenavzočnosti pomenila bistveno kršitev postopka.

Temu stališču senat ni ugodil, tako da se je narok nadaljeval z branjem listinskih dokazov. Med drugim so se navzoči tako seznanili z anonimno prijavo zoper Popoviča na protikorupcijsko komisijo ter občinski odlok. Z njim je občina leta 2007 zaradi zagotovitve brezplačne uporabe kopališča razdrla koncesijsko pogodbo o upravljanju kopališča z družbo BPC, ki je bila sicer v lasti županovih ožjih družinskih članov, in upravljanje prenesla na javno komunalno podjetje, obenem pa je BPC podelila stavbno pravico nad gostinskimi objekti na tistem območju.

Na naslednjem naroku, sklicanem za petek, je pričakovati več vsebinske razprave, saj bi med drugimi moral pričati tudi tedanji opozicijski občinski svetnik Viktor Markežič.

Tožilstvo Popoviču ter soobtoženima, direktorici občinske uprave Sabini Mozetič in tedanjemu predstojniku občinskega urada za gospodarske javne službe Rafku Klinarju, očita zlorabo položaja in oškodovanje občinskega proračuna pri razdrtju koncesijske pogodbe za mestno kopališče.

STA


Najbolj brano