Popoviča ni bilo, ker ga boli križ

Čeprav bi se moralo začeti že aprila, se sojenje Borisu Popoviču in Georgiju Bangijevu ni začelo niti v torek. Popovič je sodišču poslal zdravniško opravičilo, da je bolan. Koprskega župana in predstojnika urada za okolje in prostor tožilstvo obtožuje zlorabe položaja pri prodaji oziroma menjavi zemljišča v Valdoltri.

Boris Popovič je bil v petek na koncertu Magnifica in se z njim prijateljsko pozdravljal Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Boris Popovič je bil v petek na koncertu Magnifica in se z njim prijateljsko pozdravljal Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Primer je sprožila komisija za preprečevanje korupcije, ki je ugotovila, da naj bi koprski župan Boris Popovič omogočil nekdanjemu nogometašu Mladenu Rudonji, da je prišel do zemljišča na izredni lokaciji v Valdoltri.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so junija 2010 opravili več hišnih preiskav in ugotovili, da je koprska občina za parcele nad Dolinsko cesto v Kopru lastnicama ponudila v zamenjavo parcelo v Valdoltri.

Lastnici sta ponudbo sprejeli in tudi doplačali razliko v vrednosti med parcelami. Parcele v Valdoltri je koprska občina pred leti sicer prodajala, nato pa jih je umaknila iz prodaje.

Dan pred odobritvijo za menjave parcel koprskega občinskega sveta je Rudonja z obema lastnicama pri notarki podpisal predpogodbo za nakup parcel v Valdoltri. Lastnici sta potem tudi dejansko Rudonji prodali večino parcel, ki sta jih dobili kot zamenjavo.

Rudonja je parcele potem prodal naprej, in sicer koprskemu podjetju Ediling, ki je eno leto prej nekaj parcel na tem območju že kupilo od občine. Za parcele je podjetje na koncu odštelo najmanj 100.000 evrov manj, kot bi zanje plačalo na morebitni dražbi. Proračun koprske občine naj bi s takšnimi potezami prikrajšali za vsaj 190.000 evrov.

V začetku letošnjega leta je sodnik Matevž Gros razpisal predobravnavni narok za Popoviča, konec februar ja pa še za Georgija Bangijeva. Ne prvi ne drugi krivde nista priznala, zato je sodnik napovedal, da bo začetek sojenja aprila. Obravnava je bila dejansko razpisana 8. in 14. aprila, vendar je sodišče aprilska naroka preklicalo in ju preložilo na maj. Tudi majske obravnave so doživele enako usodo, zato bi se sojenje moralo začeti v torek.

Pa se tudi tokrat ni, ker je sodišče v ponedeljek prejelo Popovičevo opravičilo z zdravniškim potrdilom, ki ga je napisal zdravnik Šime Kopilović. Popović naj bi tokrat imel težave s križem. Kopilović Popoviču ni prvič napisal opravičila, ampak mu jih je pisal tudi med sojenjem v zadevi Rumena noč, ki je potem zastarala.

Popovičev odvetnik Luka Zajc je sodniku Grosu v torek še predlagal, naj ne razpisuje obravnav septembra, ker bo takrat kampanja pred lokalnimi volitvami. Grosa pa ta argument ni prepričal in je razpisal naslednji dve obravnavi 16. in 23. septembra.

DANIJEL CEK


Najbolj brano