Popovič pred sodnikom in Hotom: “Nisem kriv”

V sodni dvorani ljubljanskega okrožnega sodišča sta se včeraj vendarle srečala piranski podjetnik Vejsil Hot in koprski župan Boris Popovič. Gledala sta vsak na svojo stran, Popovič pa se je pred sodnikom Marjanom Pogačnikom pričakovano izrekel za nedolžnega. Hot je Popoviča kazensko ovadil zaradi razžalitve in žaljive obdolžitve, saj ga je Popovič v lanskih predvolilnih soočenjih javno povezal z mafijo in ga celo obtožil neraziskanih umorov odvetnika Milka Mlakarja in gospodarstvenika Radivoja Bednarika.

Vejsil Hot je na sodišče prišel z odvetnico Tjašo Čarman iz 
odvetniške pisarne Nine Zidar Klemenčič. Foto: Tatjana Tanackovič
Vejsil Hot je na sodišče prišel z odvetnico Tjašo Čarman iz odvetniške pisarne Nine Zidar Klemenčič. Foto: Tatjana Tanackovič

LJUBLJANA > Vejsil Hot je Borisa Popoviča odškodninsko tožil in kazensko ovadil oktobra lani, predobnavnavni narok pa so na ljubljanskem sodišču kar nekajkrat preložili, nazadnje zaradi Popovičeve službene poti. Včeraj je na sodišče vendarle prišel, ves zagorel, saj se je šele pred dnevi vrnil iz Miamija na Floridi, kamor kot župan vsako leto hodi na turistični sejem, letos pa je bivanje tam podaljšal še za dopust z družino. “Nisem kriv,” je pred sodnikom Marjanom Pogačnikom dejal Popovič, ki mu ni bilo všeč, da smo imeli dovoljenje, da ga na obravnavi tudi fotografiramo. Sodniku je dejal, da ima kot koprski župan 2500 evrov plače, drugega premoženja pa da nima, niti osebnega avtomobila ne.

Tako Popovič kot Hot sta na sodišče prišla nekaj minut pred narokom, vsak s svoje strani hodnika ljubljanskega sodišča. Hot v spremstvu odvetnice Tjaše Čarman iz odvetniške pisarne Nine Zidar Klemenčič, Popovič pa sam, saj ga je na sodišču že prej čakal odvetnik Branko Gvozdić. Povod za zasebno kazensko tožbo Vejsila Hota so dogodki v lanski predvolilni kampanji.

Začelo se je z domnevnim incidentom po soočenju županskih kandidatov v Portorožu, ko je Boris Popovič na pomoč poklical policiste. Zbal naj bi se za svojo varnost, saj naj bi ga Hot in njegovi spremljevalci ob odhodu s soočenja poskušali napasti. Vejsil Hot te navedbe odločno zanika in pravi, da sploh ni bil v Popovičevi neposredni bližini, kaj šele, da bi ga hotel napasti.

Povezal ga je z umoroma

Po tem dogodku je zadeva dobila še večje razsežnosti, saj je Popovič na televizijskih soočenjih na Pop TV in Planet TV izrekel hude obtožbe na Hotov račun. “Ta Vejsil Hot je znana oseba na Primorskem. Njemu pripisujejo, njegovo breme sta dva umora, kar ni bilo nikoli raziskano. To je resno dejanje,” je Popovič med drugim o Hotu dejal v oddaji Epilog na Pop TV. Hot naj bi bil po njegovih navedbah tudi v ozadju pri koprski kandidatki Polki Bošković in Gregorju Strmčniku v Ankaranu. V sporočilu za javnost je, recimo, zapisal, da Hotu, ki je kralj Portoroža, na koprskih volitvah s kandidatko Polko Bošković slabo kaže. “Zaradi tega so živčni, da pa so zmožni vsega, nas učijo že zgodovina Kopra in dva nikoli pojasnjena umora,” je javno zapisal Popovič.

Hot je zato s pomočjo odvetnice Nine Zidar Klemenčič Popoviča na koprskem sodišču odškodninsko tožil za 15.000 evrov, v Ljubljani pa ga je zaradi istega dejanja tudi kazensko ovadil. Zahteva tudi opravičilo in umik vseh izjav, ki jih je Popovič izrekel o njem.

Popoviča je zaradi krive ovadbe in žaljive obdolžitve ovadila tudi odvetnica Nina Zidar Klemenčič, saj jo je obtožil, da mu je v zameno za 15.000 evrov mesečnega pavšala med koprsko občino in njeno odvetniško pisarno v začetku leta 2010 ponujala mir pred organi pregona, ko je bila notranja ministrica Katarina Kresal. Na sestanek k njemu naj bi prišla skupaj z Igorjem Jurijem Pogačarjem iz podjetja RAM invest, od katerega je notranje ministrstvo takrat najemalo stavbo NPU. Popovič je to organom pregona naznanil šele oktobra 2013, ko je bil mož Nine Zidar Klemenčič Goran Klemenčič predsednik protikorupcijske komisije, ki je pod drobnogled vzela tudi Popovičev izvor premoženja. Zidar Klemenčičeva je takrat dejala, da poskuša Popovič prek nje diskreditirati njenega moža. Tožilstvo je Popovičevo ovadbo proti Zidar Klemenčičevi po preučitvi zavrglo, proti Popoviču pa je zaradi krive ovadbe vložilo obtožni predlog. Popovič je na predobravnavnem naroku vztrajal, da je vse res in da ni kriv.

Kot priče bi zaslišali policijske šefe

Kdaj se bo začela glavna obravnava, še ni znano, sta pa včeraj obe strani sodišču predlagali dodatne dokaze in priče. Hotova odvetnica je tako predlagala, da sodišče zasliši še kar nekaj prič, med njimi tudi vodjo koprskih kriminalistov Deana Juriča, ki je v oddaji Svet na kanalu A spregovoril o neraziskanih umorih na obali in dejal, da imajo šest osumljencev, ki so že sicer v postopkih zaradi hudih kaznivih dejanj umorov in trgovine z orožjem.

“Ker zasebni tožilec ni v nobenem takšnem postopku, je jasno, da ne more biti osumljenec,” je dejala Čarmanova, ki predlaga, da Jurič na sodišču kot priča izpove, ali je Hot med osumljenci ali ne.

Nasprotno je Popovičeva obramba predlagala svoje priče in dokaze, ki bi potrdili, da je Hot res vpleten v umore in da s pištolo ustrahuje ljudi. Predlagajo tudi zaslišanje Marjana Fanka, generalnega direktorja policije, ki je pred tem vodil kriminalistično službo in ki naj bi potrdil, da so nekateri posamezniki z umorom povezovali prav Hota. Vsi ti ljudje naj bi to povedali tudi Popoviču, on pa je to povedal javno.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano