Popovič na višje sodišče v začetku februarja

Senat višjih sodnikov bo pritožbe na sodbo v zadevi Serming, s katero je bil koprski župan Boris Popovič obsojen na tri leta zapora, obravnaval v začetku februarja. Kdaj bo znano, če bo Popovič res moral v zapor ali pa bo uspel prepričati višje sodnike, da je nedolžen, je težko napovedati, saj gre za obsežen sodni spis; že sodba okrožnega sodišča je bila dolga približno 150 strani. Običajno višji sodniki sodbo pošljejo strankam približno mesec dni po seji, v zahtevnih primerih pa lahko traja dlje.

Rajko Srednik (prvi z leve), Sabina Mozetič in Boris Popovič ob razglasitvi sodbe na okrožnem sodišču. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Rajko Srednik (prvi z leve), Sabina Mozetič in Boris Popovič ob razglasitvi sodbe na okrožnem sodišču. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Na koprskem višjem sodišču so včeraj potrdili, da bo pritožbena seja, na kateri bodo obravnavali pritožbe obtoženega Borisa Popoviča in ostalih, 5. februarja. Na obsodilno sodbo senata, ki ga je vodila okrožna sodnica Meri Mikac, je sodišče prejelo pet pritožb. Poleg zagovornikov obtoženega Borisa Popoviča, direktorice koprske občinske uprave Sabine Mozetič in cenilca Rajka Srednika, je pritožbo spisala tudi državna tožilka Janja Hvala, ki je v tem primeru zastopala tožilstvo. Spis s pritožbami je višje sodišče dobilo v začetku oktobra.

Spomnimo, kazenski senat je aprila Borisa Popoviča zaradi zlorabe uradnega položaja ali pravic pri prodaji občinske parcele na Srminu podjetju Serming (iz družine Galeb grup) obsodil na tri leta zapora, Sabino Mozetič in Rajka Srednika pa zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanju na leto zapora. Če bi višje sodišče sodbo potrdilo, bi vse tri poleg zapora čakala še dveletna prepoved opravljanja funkcije oziroma službe.

Po še nepravnomočni sodbi bi morala družba Serming vrniti protipravno premoženjsko korist v višini 4,7 milijona evrov, za kolikor naj bi cenilec podcenil vrednost parcele v katastrski občini Bertoki, ki so jo od občine kupili leta 2008.

Zadeva je sicer prednostna, ker je na spornih parcelah v katastrski občini Bertoki, ki jih je kupila družba Serming, sodišče že v postopku preiskave izdalo odredbo za začasno zavarovanje odvzema protipravne premoženjske koristi, preiskovalna sodnica je podjetju prepovedala razpolagati s štirimi parcelami v katastrski občini Bertoki.

Popovič ves čas vztraja, da je nedolžen, da za obsodbo ni dokazov in da je občina v tem primeru sklenila odličen posel, zato pričakuje oprostilno sodbo. Pravi namreč, da sodišče ne more obsoditi nekoga, ki je nedolžen in če za obsodbo ni nobenih jasnih dokazov. Če bo s svojima zagovornikoma (v pritožbenem postopku je najel še odvetniško pisarno Senica) uspel prepričati višje sodišče, bo znano že kmalu.

SP


Najbolj brano