Popovič leži bolan na Hrvaškem

“Jaz nisem skrbnik moje stranke in če sem dostavil zdravniško potrdilo, ki pravi, da je bil 18. aprila hospitaliziran, je to tako,” je na izrecno vprašanje sodnice Meri Mikac, kje je Boris Popovič, včeraj odgovoril njegov odvetnik Uroš Čop. Sodnica je iz potrdila prebrala, da so v kardiovaskularni kliniki Magdalena v Krapinskih Toplicah Popoviča naročili na pregled na velikonočni ponedeljek, v torek pa da naj bi ga sprejeli v bolnišnico.

E-koper je prejšnji teden poročal o tem, da je koprski župan 
Boris Popovič v torek, 11. aprila,  po športno-rekreacijskem 
centru Bonifika popeljal nekdanjega črnogorskega nogometnega asa Predraga Mijatovića.  Foto: Vir: E-Koper
E-koper je prejšnji teden poročal o tem, da je koprski župan Boris Popovič v torek, 11. aprila, po športno-rekreacijskem centru Bonifika popeljal nekdanjega črnogorskega nogometnega asa Predraga Mijatovića.  Foto: Vir: E-Koper

KOPER > “Senat se je seznanil z besedilom odpustnice. Zdaj pa vas sprašujem, kjer je vaša stranka,” je na začetku včerajšnje obravnave v sojenju Borisu Popoviču, Sabini Mozetič in Rafu Klinarju Popovičevega odvetnika Uroša Čopa vprašala sodnica Meri Mikac. “Kot izhaja iz dokumentacije, je moja stranka hospitalizirana,” je odgovoril Čop. “To izhaja iz zdravniškega potrdila.”

“Ampak kje je? Je v Sloveniji, na Hrvaškem?” je vztrajala sodnica. Čop na njeno vprašanje ni jasno odgovoril, po vztrajanju pa je dejal, da o tem ne bo ugibal. “V odpustnici piše, da je bil v ustanovi od 4. do 7. aprila, da se naroči na pregled 17. aprila in da bo ponovno hospitaliziran 18. aprila. Za to pa nimam nobenega potrdila. Drži?” je Čopa vprašala sodnica. “Ne drži,” je odgovoril Čop: “Dostavil sem zdravniško potrdilo, iz katerega izhaja, da je hospitaliziran. To je vse, ne bom ugibal, ne bom sklepal. Ko bo odpuščen, vam bomo dostavili odpustnico, tako kot doslej.”

Med najboljšimi na Hrvaškem

Klinika za kardiovaskularne bolezni Magdalena v Krapinskih Toplicah, le streljaj čez mejo od Podčetrtka ali Bistrice ob Sotli, je bila leta 1996 prva zasebna bolnišnica na Hrvaškem. Na njenih spletnih straneh je mogoče prebrati, da gre za vrhunsko bolnišnico za srčno-žilne bolezni na Hrvaškem, ki sodi pod okrilje medicinske fakultete osiješkega vseučilišča.

Higienično ali nezakonito?

Še pred dialogom z odvetnikom Čopom pa je sodnica pojasnila, da je včerajšnjo obravnavo najprej hotel prestaviti odvetnik Branko Gvozdić, ki zagovarja Mozetičevo, in sicer zato, da bi se lahko udeležila ogleda izvedenca. V primeru, ko sodišče razsoja o zakonitosti podelitve stavbne pravice na koprskem mestnem kopališču podjetju Popovičeve družine pred desetimi leti, je namreč sodišče poslalo na kopališče izvedenca, da bi ugotovil, koliko je podjetje vložilo v kopališče od leta 2002 do leta 2007.

Popovič, Klinar in Mozetičeva se namreč branijo, da je bilo leta 2007 za koprsko občino ugodneje razdreti dotedanjo koncesijsko pogodbo s podjetjem BPC (družinsko podjetje Popovičevih) in mu na kopališču podeliti 35-letno stavbno pravico, kot pa podjetju izplačati 275.000 evrov, kolikor naj bi do takrat vložilo v objekte in opremo. Prav zato, ker je šlo za podjetje družine Popovič, naj izplačilo ne bi bilo higienično.

“Ne morem vam povedati, nimam pooblastila. Gre namreč za osebne podatke in brez pooblastila vam tega ne morem razkriti,” je odvetnik Uroš Čop odgovoril na vprašanje PN, kako hudo je bolan in kaj sploh je Popoviču.

“Preverite zdravniško potrdilo”

Ker pa so ob podelitvi stavbne pravice določili 1700 evrov mesečne najemnine, tožilstvo pa je z izvedencem ugotovilo, da bi bila primerna najemnina 6876 evrov, tožilstvo trdi, da so (bodo) Popovič, Klinar in Mozetičeva z dejanjem občino v 35 letih oškodovali za dobra dva milijona evrov. Zato je izvedenec Milan Rus iz Kranja začel že v petek pregledovati vlaganja podjetja BPC v koprsko mestno kopališče. Z ogledom je nadaljeval v torek in včeraj, končal pa naj bi ga jutri.

Ko je sodnica včeraj pojasnila, da je Gvozdićevo prošnjo zavrnila in ko je zavrnila tudi Čopovo prošnjo, naj zaradi Popovičevih zdravstvenih težav preloži obravnavo, je Čop znova predlagal razrešitev celotnega tričlanskega senata. “Popovič je opravičeno odsoten, je hospitaliziran in je prek mene poslal opravičilo. Če senat dvomi vanj, ga lahko preveri. V nasprotnem primeru je takšno ravnanje senata nedopustno!” je poudaril Čop in senatu očital, da Popoviču krši njegove pravice.

Izvedencu očitajo nabijanje stroškov

“Moj predlog ne pomeni spodkopavanje sodišča ali zavlačevanje, gre le za varstvo ustavno zagotovljenih pravic,” je dejal Čop. Gvozdić pa je dodal, da predlaga izločitev senata, ker mu ni obrazložil, zakaj je zavrnil njegov predlog. “Tudi moj klient bi šel zdaj tja, ker bi bil rad prisoten ob ogledu,” je dejal odvetnik Gorazd Gabrič, ki brani Klinarja. “Zakaj pa niste bili včeraj prisotni ob ogledu?” je vse vprašala sodnica. “Ker imamo to pravico,” je odvrnil Čop. Mozetičeva pa je dodala, da je izvedenec v petek dejal, da ga v torek v Koper ne bo. Senat je nato predloge odvetnikov zavrgel s pojasnilom, da gre očitno za zavlačevanje postopka in spodkopavanje avtoritete sodišča ter nadaljeval sojenje.

So pa včeraj vsi jasno povedali, da z delom izvedenca niso zadovoljni. Gvozdić je rekel, da izreka pristranske izjave, Čop je dodal, da gre pri ogledu le za pitje kave in štetje ur v gostilni ter da takšnemu početju ne namerava dajati legitimnosti. Izvedenec Rus je namreč prvi dan ogleda med delom ves čas (dobre štiri ure) sedel v Kroštoli in za mizo preverjal vlaganja v kopališče. Prvi dan ogleda so mu družbo delali Mozetičeva, Klinar in Ivan Pavlič. “Vozi se z avtobusom, čeprav ima avto, da lahko zaračuna višje stroške. In sploh se ne zmeni za naše pripombe,” je povedala Mozetičeva. Nadaljevanje sojenja bo 3. maja.

DANIJEL CEK


Najbolj brano