Poplave, plazovi in močan veter zaposlili gasilce

Zaradi močnega deževja v preteklih dneh so narasle številne reke. Gasilci so imeli tako predvsem na območju Maribora in Slovenj Gradca polne roke dela s črpanjem vode iz kleti stanovanjskih objektov. Večkrat so posredovali še zaradi podrtih dreves in plazov. Delo so imeli tudi električarji, saj so padla drevesa ponekod poškodovala električne vode.

Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Štajerski gasilci so že v jutranjih urah v Mariboru iz kleti stanovanjskega objekta izčrpali okoli pet kubičnih metrov meteorne vode, poroča Center za obveščanje. Voda je zalila stanovanjske objekte na Cesti v Rošpoh v Kamnici, na Šentiljski cesti v Mariboru, na Dupleškem vrhu in na Ceglencah.

V Novi Gorici je nevšečnosti v prometu povzročal močan veter. Na odseku hitre ceste Nanos-Ajdovščina je danes pihala burja s hitrostjo 80 do 100 kilometrov na uro, na odseku lokalne ceste Vipava-Ajdovščina pa je pihala burja s hitrostjo 100 do 130 kilometrov na uro.

Na območju Lovrenca na Pohorju je bila v jutranjih in dopoldanskih urah zaradi okvare prekinjena dobava električne energije. Brez električne energije je ostalo 1409 odjemalcev.

Plazova so medtem gasilci sanirali v Gornjem Slemenu in Šturmovi grabi ter na Vinski poti v Rušah. Slednjega so tamkajšnji prostovoljni gasilci pokrili s folijo in plaz zavarovali.

Že zjutraj sta se plazova sprožila na cesto iz Ožbalta proti Kapli v občini Podvelka. Gasilci so s pomočjo delovnih strojev plazove odstranili, očistili obcestne prepuste za meteorno vodo ter počistili vozišče. Cesta je bila v času intervencije več ur zaprta.

V Sv. Primožu nad Muto pa je zaradi obilnega dežja pričela naraščati reka Bistrica in ogrožati stanovanjski hiši z gospodarskima poslopjema in staro kovačijo, poplavila je tudi počitniški hišici. Gasilci so na ogroženih mestih vodo zajezili in namestili protipoplavne vreče, s hlodi naredili nasip, da so tok reke preusmerili mimo objektov.

Plazova sta se sprožila še na odsek lokalne ceste Podpeca-Mežica na delu čez Štenge in v naselju Lampreče v občini Črna na Koroškem. Gasilci so cesto Podpeca-Mežica preventivno zaprli, plaz sanirali in cesto ponovno odprli. V naselju Lampreče pa je plaz poškodoval betonsko ograjo ob stanovanjski hiši. Gasilci so ga prekrili s folijo.

STA


Najbolj brano