Ponarejene vinjete “padajo” na meji

Samo na mejnih prehodih na Primorskem so v zadnjih dveh mesecih odkrili več kot 30 ponarejenih vinjet. Čeprav vedo, da je vinjeta ponarejena, se vozniki niti ne zavedajo, da jih lahko odkrijejo tudi policisti na meji. Do podobnih odkritij prihajajo tudi na drugih mejnih prehodih s Hrvaško.

Prave od ponarejenih vinjet loči nekaj podrobnosti, ki pa budnim očem ne uidejo Foto: Silva Križman
Prave od ponarejenih vinjet loči nekaj podrobnosti, ki pa budnim očem ne uidejo Foto: Silva Križman

PRIMORSKA > Konec tedna so policisti na mejnem prehodu Jelšane postali pozorni na vinjeto, ki jo je na svojem vetrobranskem steklu imel prilepljeno bosanski državljan s stalnim prebivališčem pri nas. Ukazali so mu, naj zapelje na stran, podrobneje pogledali vinjeto in odkrili, da je ponarejena. Ostal je brez vinjete, prislužil pa si je še kazensko ovadbo.

Enako presenečenje je v sredi tedna na istem mejnem prehodu čakalo še dva voznika. V sredo dopoldne so ponarejeno vinjeto odkrili na avtu voznika iz Kranja, popoldne pa še na avtu vozniku iz Ljubljane. “V zadnjem tednu so naši policisti odkrili več kot deset ponarejenih vinjet, v zadnjih dveh mesecih na vseh mejnih prehodih več kot 30. Največ jih odkrijejo na mejnem prehodu Jelšane,” je povedala tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec. Vsako takšno vinjeto policisti zasežejo, voznike pa ovadijo zaradi kaznivega dejanja ponarejanja ali uporabe ponarejenih vrednotnic.

Kakšne so ponarejene vinjete, od kod izvirajo in ali so odkrili tiskarno, kjer jih tiskajo, ter razpečevalce, nam na koprski policijski upravi zaradi interesa preiskave še niso hoteli razkriti. Dejstvo pa je, da so po nekaj naključnih odkritjih ponarejenih vinjet policisti na mejah postali bolj pozorni na vinjete in v času turistične sezone, ko mejo prestopa veliko voznikov, ki sicer vozijo le doma, odkrili veliko ponaredkov.

Enako se očitno dogaja tudi na drugih mejnih prehodih s Hrvaško. V začetku prejšnjega tedna so nekaj takih vinjet odkrili tudi policisti na mejnih prehodih Dobovec in Rogatec pri Rogaški Slatini. Pri slovenskem vozniku osebnega vozila so ponarejeno vinjeto opazili, ko je vstopal v državo, pri bosanskem vozniku pa pri izstopu iz države.

Na celjski policijski upravi so takrat tudi pojasnili, kako se ponarejene vinjete razlikujejo od pravih. Predvsem se razlikujejo po črki E v besedici Slovenija, serijska številka je na ponaredkih natisnjena višje, ponaredki pa so običajno nekoliko svetlejši kot originali.

DANIJEL CEK


Najbolj brano