Ponarejali so tudi slovenske potne liste

Po večmesečni intenzivni preiskavi je kosovska policija aretirala sedem osumljencev, ki naj bi bili vpleteni v različna kazniva dejanja z mednarodno razsežnostjo. Končali so v priporu, njihov glavni posel pa je bil, kot kaže, ponarejanje dokumentov, tudi slovenskih potnih listov.

Med zaseženimi ponarejenimi potnimi listi je bilo veliko 
slovenskih.
Med zaseženimi ponarejenimi potnimi listi je bilo veliko slovenskih. 

PRIŠTINA > Med hišnimi preiskavami so našli delavnico, opremljeno z različno tehnično opremo, v kateri so izdelovali ponarejene potne liste različnih evropskih držav, med drugimi tudi slovenske. Prav slovenski so med državljani Kosova, ki poskušajo nezakonito odpotovati v države EU, med najbolj cenjenimi.

Sicer pa so našli še ponaredke finskih, čeških, bolgarskih, španskih in grških potnih listov. Poleg potnih listov so se ponarejevalci ukvarjali še z izdelavo bivalnih dovoljenj, pretežno za Švico, Italijo in Grčijo, pa tudi vozniških dovoljenj in drugih dokumentov (diplom, certifikatov ...).

Pri delu so uporabljali sodobno tehnološko opremo. Med preiskavo so policisti identificirali večje število ljudi, ki so uporabljali ponarejene dokumente in bodo zoper njih uvedli kazenske postopke. Po oceni kosovske policije so prijeti osumljenci vpleteni v organizirani kriminal, tihotapljenje beguncev in tudi trgovino z drogo. Po neuradnih podatkih naj bi kar 800.000 državljanov Kosova živelo v tujini, pretežno v državah EU, mnogi med njimi tudi ilegalno. SK


Najbolj brano