Pomirjevala v zameno za heroin

Na dan prihajajo nove ugotovitve v zvezi s čezmejno preiskavo, v kateri novogoriški kriminalisti in goriški policisti skušajo priti do dna, kdo je odvisnikom iz Gorice in Nove Gorice, v zameno za heroin, ponarejal recepte za različna pomirjevala in uspavala.

V škatlici xanaxa je 30 tablet, cena se giblje od 2,97 evra za 
0,25-miligramske do 4,08 evra za miligramske tablete. Foto: Darko Jelinek
V škatlici xanaxa je 30 tablet, cena se giblje od 2,97 evra za 0,25-miligramske do 4,08 evra za miligramske tablete. Foto: Darko Jelinek

GORICA, NOVA GORICA > V enoletni preiskavi, ki so jo novogoriški kriminalisti sklenili aprila letos, so policisti zasegli 1667 receptov, ocenjujejo pa, da se je med leti 2010 in 2014 na ulicah Nove Gorice in Gorice ter bližnje okolice znašlo več kot 140.000 tablet zdravil dormicum, xanax in sanval, ki jih ni mogoče kupiti brez recepta.

Razkrili so skupno 119 osumljencev, med katerimi je bilo 15 Slovencev, preostali pa so italijanski državljani. Na večini zaseženih receptov je bilo besedilo natisnjeno, odtisnjen je bil žig zdravnika, zato so italijanski in slovenski kriminalisti posebno pozornost namenili odkrivanju, kdo je pravzaprav podpisoval in izdajal zasežene bele recepte.

Policisti iz Gorice so v teh dneh sporočili nekaj svojih ugotovitev in dodali, da preiskava še poteka.

Ponarejeni recepti na več načinov

Novogoriški kriminalisti so z obsežno preiskavo začeli lani, ko so v bližini ene od lekarn v Novi Gorici naleteli na lokalnega odvisnika od prepovedanih drog, ki je bil namenjen v lekarno po tri škatlice zdravil xanax. V rokah je imel recept s podpisom zdravnika iz Gorice. Kriminalistom je zaupal, da je recept kupil za 50 evrov od goriške odvisnice, ki je znala pravilno izpolniti in ožigosati omenjeni recept.

Od tod je predvsem goriške preiskovalce pot vodila do različnih zdravnikov v Gorici, ki naj bi jih obiskovala omenjena odvisnica. Ugotovili so, da eden od zdravnikov ni nikoli obravnaval Goričanke, dejal pa je, da so mu pred leti ukradli žig. Obenem je prepoznal 150 zaseženih ponarejenih receptov s tem žigom. Štirje zdravniki, ki naj bi prišli z odvisnico v stik v času dežurstev v bolnišnici v Gorici, pa so potrdili, da so zaseženi “rdeči” recepti italijanskega zdravstvenega sistema sicer pravi, a s ponarejeno vsebino. Predpisano zdravilo je namreč nekdo zbrisal in čez predpisal zdravilo xanax. Številni drugi beli recepti so bili v celoti ponarejeni.

Drugi zdravniki so med pregledom zaseženih receptov, teh je bilo približno 1600, ugotovili, da so neznanci brez njihove vednosti uporabili njihov podpis, samovoljno predpisali zdravila ali ponaredili imena oseb, ki naj bi jim bil xanax predpisan. Nekatere recepte so izpolnili z računalnikom, čeprav jih zdravniki večinoma izpolnjujejo ročno. Del receptov je bil opremljen s ponarejenim žigom, ki so ga osumljenci spretno preslikali, del receptov pa naj bi izdali slovenskim državljanom, ki pa jih goriški zdravniki niso nikoli obravnavali.

Posel je cvetel

S ponarejenimi recepti so tako odvisniki prišli do anksiolitikov, v zameno zanje pa naj bi nato pri slovenskih preprodajalcih dobili heroin. S tem so posamezniki prišli do nedovoljenega zaslužka.

Cene predpisanih zdravil z belim receptom so v Sloveniji dvakrat nižje kot v Italiji, za posamezno tableto pa odvisniki na ulici odštejejo od 1,5 do 2,5 evra. Skupna vrednost zdravil na črnem trgu naj bi znašala od 210.000 in 350.000 evrov.

Novogoriško okrožno tožilstvo je julija proti italijanskim državljanom, ki so na Goriškem uveljavljali ponarejene bele recepte za pomirjevala in uspavala, poslalo italijanskemu ministrstvu za pravosodje dokumentacijo s predlogom, naj prevzame kazenski pregon. Glede pregona slovenskih državljanov, ki so bili vključeni v takšno početje, pa na novogoriškem tožilstvu tedaj še niso odločili, zato še ni znano, kdaj bodo na zatožno klop domačega sodišča sedli slovenski osumljenci.ANA CUKIJATI


Najbolj brano