Pomagali so ljudem v stiski

Žled, poplave in druge naravne nesreče so zaznamovale tudi lansko leto. Še posebej v času največjih stisk so pripadniki različnih služb in prostovoljci ljudem nudili prepotrebno pomoč in jim pomagali pri odpravljanju posledic. Najzaslužnejšim so ob dnevu Civilne zaščite na Brdu pri Kranju podelili številna priznanja, še več pa jih bodo na regijskih prireditvah v prihodnjih dneh.

Ob dnevu Civilne zaščite so podelili številna priznanja najzaslužnejšim posameznikom in ustanovam. Foto: Mors
Ob dnevu Civilne zaščite so podelili številna priznanja najzaslužnejšim posameznikom in ustanovam. Foto: Mors

BRDO PRI KRANJU > Kako pomembna je pomoč v primeru naravnih in drugih nesreč, dokazuje tudi to, da je komisija za nagrade in priznanja Civilne zaščite letos predlagala podelitev 960 priznanj: 802 bronastih, 70 srebrnih in 68 zlatih znakov ter 19 plaket in kipec CZ za življenjsko delo. Tega je letos prejel Joško Berlec iz Kamnika.

Minister za obrambo Janko Veber je med sobotno slovesnostjo na Brdu pri Kranju poudaril, da je dan Civilne zaščite (CZ) dan vseh, ki ob naravnih nesrečah skrbijo za varnost državljanov. “Ta dan je obenem nekakšna vsakoletna prelomnica, ob kateri je treba še bolj kot sicer po vsaki večji nesreči in intervenciji razmisliti, kaj je treba še narediti, da bo sistem zaščite in reševanja tudi v prihodnje uspešno deloval ob izzivih, ki nam jih prinaša narava s svojimi vse bolj nepredvidljivimi pojavi. Ti pojavi so glede na spremenjene klimatske razmere vse hujši in so tudi ena največjih groženj naši varnosti,” je dejal Veber.

Številna priznanja, ki so jih podelili v soboto, so romala tudi na Primorsko. Zlati znak CZ so tako, med drugimi, prejeli: Majda Jesenko, predsednica Kluba vodnikov reševalnih psov Postojna, koprski župan Boris Popovič in Aleksander Vončina iz Policijske uprave Nova Gorica. Srebrni znak CZ je med ostalimi prejel Postojnčan Darko Muhič iz poveljstva Gasilske zveze Slovenije. Bronaste znake CZ pa so - med drugimi - prejeli: Marko Adamič, regijski gasilski poveljnik za Obalno-kraško gasilsko regijo, Zvezdan Božič, poveljnik CZ za Obalno regijo, Postaja GRS Tolmin - skupina Idrija, Elektro Primorska, PGD Pobegi-Čežarji in PGD Planina. Večino priznanj pa bodo posameznikom in ustanovam podelili na 13 regijskih prireditvah, tudi v Ankaranu, Divači in v Idriji.

V Sloveniji se je lani zgodilo več kot 14.500 različnih dogodkov, ki so terjali tudi posredovanje sil za zaščito, reševanje in pomoč. Med te sodijo predvsem naravne in druge nesreče, prometne nesreče, požari in eksplozije, onesnaženja ... Skupaj je pri odpravljanju posledic teh dogodkov posredovalo 195.000 pripadnikov različnih enot in služb. Škoda, ki je nastala v teh dogodkih, je ocenjena na 657 milijonov evrov, stroški posredovanj pa so znašali 45,5 milijona evrov. Iz solidarnostnega sklada EU je Slovenija kot pomoč že dobila 18,3 milijona evrov.

Veber je spomnil tudi na to, da so pripadniki CZ, gasilci, pripadniki drugih reševalnih služb in delavci elektro podjetij lani v enem samem mesecu uspeli ublažiti škodo, ki jo je povzročil žled. Ob tem so Sloveniji pomagale tudi druge države. “Že nekaj mesecev po tem, ko smo v Sloveniji resnično potrebovali pomoč in smo jo tudi dobili, so našo neposredno okolico - Hrvaško, Srbijo ter Bosno in Hercegovino - prizadele hude poplave,” je dejal obrambni minister in dodal, da je lahko Slovenija pomagala po svojih močeh.

Nujno pa bo pripraviti nacionalni program varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za obdobje 2016-2022, ki je bistven za razvoj sistema in nakup potrebne opreme.

Priznanja sta zaslužnim posameznikom in ustanovam podelila poveljnik CZ Srečko Šestan in generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But. Ob tej priložnosti so podelili tudi priznanja organizacijam iz držav, ki so ob lanskem februarskem žledu poslale kot pomoč električne agregate in svoje reševalne ekipe.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano