Policistom se ni opravičila za grožnje

Septembra lani so idrijski policisti prestregli mladega voznika, ki je sedel za volan brez vozniškega izpita in pod vplivom alkohola. Ko so mu policisti zasegli avto, pa jim je začela groziti sopotnica Mirica T., njegova mama. Zaradi preprečitve uradnega dejanja ji je sodišče izreklo pogojno obsodbo.

Ko so pijanemu mladeniču brez vozniškega dovoljenja odvzeli avtomobil, se je nad policisti znesla  njegova mama.  Foto: Ana Cukijati
Ko so pijanemu mladeniču brez vozniškega dovoljenja odvzeli avtomobil, se je nad policisti znesla njegova mama.  Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Idrijski policisti so v noči na lanski 7. september zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov obravnavali mlajšega voznika avtomobila iz Idrije. Odredili so tudi test alkoholiziranosti in ugotovili, da je vozil pod vplivom alkohola in da je bil brez vozniškega dovoljenja, zaradi česar so mu odvzeli vozilo. Odločitev policistov pa ni bila po godu sovoznici, voznikovi mami Mirici T., ki se je znesla nad možmi postave in jim izrekla nekaj krepkih.

Med drugim je grozila, da ima pištolo in da bo vse ubila. V hišni preiskavi pri njej doma orožja niso našli, v četrtek pa je zaradi kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja sedla na zatožno klop novogoriškega okrožnega sodišča. Dejanje pod obtožbo je priznala in ga obžalovala. “Opravičila za takšno obnašanje ni, to je bila posledica mojega tedanjega stanja, saj sem se soočala s smrtjo svoje mame in drugimi težavami,” je dejala v svoj bran.

Sodišče je sledilo predlogu tožilstva in 57-letni Idrijčanki izreklo pogojno obsodbo, in sicer šestmesečno zaporno kazen s preizkusno dobo leta in pol. Sodba je že pravnomočna.

Sicer pa to ni prvi sodni postopek zoper Mirico T. Leta 1999 je bila v Idriji vpletena v družinsko tragedijo, v kateri je življenje izgubil njen izvenzakonski partner. Idrijčanko, obtoženo njegovega umora, so na novogoriškem okrožnem sodišču prvič obsodili novembra 2001. Takrat so ji izrekli poldrugo leto zapora, obramba pa se je na sodbo pritožila. Na koprskem višjem sodišču so leta 2004 sodbo razveljavili in jo vrnili v ponovno sojenje. Leta 2006 so Mirico T. spet spoznali za krivo umora, kazen je ostala enaka kot prvič, obramba se je znova pritožila in višje sodišče je junija 2007 ponovno razveljavilo sodbo.

Jeseni 2012 jo je senat ponovno obsodil, tokrat na pogojno kazen. Zaradi prekoračitve silobrana ji je prisodil leto zapora z dveletno preizkusno dobo. Novogoriško okrožno sodišče pa je novembra istega leta razveljavilo to sodbo in zaradi zastaranja ustavilo postopek. AC


Najbolj brano