Policisti ustavili povsem izčrpanega voznika tovornjaka

Poostreni nadzor policistov iz specializirane enote za nadzor prometa, ki so ga sredi tedna opravili na počivališču Dul na Dolenjskem, je razkril vso bedo, v katero so pahnjeni nekateri vozniki tovornjakov. Odkrili so italijanskega voznika, ki je bil povsem izčrpan in mu preprečili nadaljnjo vožnjo. Voznik, ki je povedal, da ga je v dolgo vožnjo brez postankov prisilil delodajalec, se jim je - presenetljivo - nazadnje še zahvalil.

Italijanski voznik se je policistom po končanem postopku 
zahvalil, ker so ga ustavili in mu omogočili počitek, ki mu ga 
je delodajalec prepovedal.
Italijanski voznik se je policistom po končanem postopku zahvalil, ker so ga ustavili in mu omogočili počitek, ki mu ga je delodajalec prepovedal.  

NOVO MESTO > Prometni policisti so v sredo na počivališču Dul, v smeri proti Novem mestu, izvajali poostreni nadzor po metodologiji Pegaz. Med drugim so zjutraj ustavili tudi voznika italijanskega tovornjaka, ki je med Italijo in Hrvaško prevažal naftovodne cevi.

Posumili so, da vlečno vozilo s priklopnikom presega dovoljeno dolžino 16,5 metra, zato so jo izmerili - skupina vozil je bila za 110 centimetrov daljša od dovoljene dolžine. Pri takšni dolžini pa gre že za izreden prevoz in bi moral prevoznik za to pridobiti dovoljenje direkcije za ceste. Voznik tega dovoljenja za izredni prevoz ni imel, saj avtoprevozniško podjetje iz Italije za takšen prevoz ni vložilo vloge. Tovorno vozilo ni bilo niti pravilno označeno kot izredni prevoz. Policisti poudarjajo, da takšno vozilo brez ustreznih oznak v prometu predstavlja nevarnost in oviro za druge voznike.

Vozil 14 dni zapored

Še večje neprijetno presenečenje pa je prometnike čakalo ob pregledu digitalnega tahografa. Preverila sta vožnje v zadnjih 28 dneh in ugotovila, da je voznik vozil kar 14 dni zapored, čeprav bi moral po šestih 24-urnih obdobjih na tedenski počitek. V dveh tednih je voznik počival le devet namesto 45 ur. V enem dnevu je prevozil 13 ur in 57 minut, kljub zakonski omejitvi desetih ur. Namesto enajstih ur počitka pa je počival le štiri ure in 42 minut.

“Posledica teh grobih kršitev je bila popolna izčrpanost in izredno slabo psihofizično stanje voznika,” so danes poudarili na policiji. Vožnja takšnega voznika, ki za nameček opravlja še izredni prevoz, je lahko kritična, še dodajajo.

Delodajalec mu je prepovedal počitek

Policisti so vozniku začasno odvzeli vozniško dovoljenje (za 45 ur) in mu zagotovili ustrezen počitek. Tovorno vozilo pa so izločili iz prometa, ker ni imelo ustreznega dovoljenja za izredni prevoz in ni bilo označeno. Vozniku so izrekli globo v višini 3800 evrov, njegovemu delodajalcu pa so izdali plačilni nalog v višini 13.670 evrov. Zaradi zavarovanja izvršitve plačila so vozniku začasno odvzeli listine.

Voznik se je očitno zavedal, da je njegovo početje nevarno. Po postopku se je policistoma zahvalil, da sta mu odvzela vozniško dovoljenje in mu omogočila počitek. “Priznal je, da je popolnoma izčrpan in ni v primernem stanju za vožno, a ga delodajalec sili v vožnjo in mu prepoveduje počitek,” so izjavo italijanskega voznika povzeli policisti.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano