Policisti se bodo do konca zime preselili v prostore cestarjev

“V prihodnjih dneh bodo končali usklajevanje najemne pogodbe, od podpisa do vselitve pa bo po prvih ocenah trajalo še pet mesecev,” je včeraj popoldne informacije o selitvi potrdila Vesna Drole z generalne policijske uprave. Odločitev je torej padla: koprska policijska uprava zapušča nagnjeno stavbo in se seli čez cesto v prostore družbe CPK.

Do konca zime naj bi se večina  policistov in kriminalistov iz viseče stavbe preselila čez cesto, v  prostore CPK Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Do konca zime naj bi se večina policistov in kriminalistov iz viseče stavbe preselila čez cesto, v prostore CPK Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA, KOPER > Na vprašanje, ali držijo informacije, da se je policija že dogovorila s koprskim podjetjem CPK o najemu prostorov za novi sedež koprske policijske uprave, je vodja sektorja za odnose z javnostmi na generalni policijski upravi Vesna Drole včeraj popoldne odgovorila pritrdilno. “Trenutno še usklajujejo najemno pogodbo, končali naj bi jo v prihodnjih dneh. Od podpisa pogodbe do vselitve pa bo po prvih ocenah trajalo še pet mesecev,” je pojasnila. Toliko naj bi namreč trajalo urejanje prostorov za potrebe policije.

Odločitev je torej padla; po sedmih letih v neprimerni in nagnjeni stavbi nekdanjega koprskega Stavbenika se bodo zaposleni na sedežu koprske policijske uprave ob koncu zime preselili v upravno stavbo družbe CPK.

Policija novi sedež za koprsko policijsko upravo sicer išče že četrtič. Dvakrat so iskali ponudbe za novogradnjo oziroma parcelo za gradnjo in investitorja, ki bi stavbo zgradil, nato pa bi jo ministrstvo 20 let odplačevalo. Obakrat so dobili nekaj resnih ponudb, vendar so vse ocenili kot neustrezne.

Enako neuspešno se je končal tudi prvi razpis za najem že opremljenih prostorov, tokrat pa so, kot kaže, imeli srečo. Ponudbo za oddajo v najem je namreč poslalo koprsko podjetje CPK, ki domuje na nasprotni strani ceste sedanje viseče stavbe policije v Ulici 15. maja. Stavba je bila nekoč sedež celotne družbe CPK, vendar so pred leti operativni del preselili v Hrpelje, v Kopru pa je ostala le uprava. Kot kaže, se bodo tudi šefi CPK odslej vozili v službo v Hrpelje in stavbo oddali policiji.

Ministrstvo je tokrat iskalo najmanjše prostore (le do 680 kvadratnih metrov površin za samo 66 delovnih mest), iz česar izhaja, da bodo sedanji sedež policijske uprave razdrobili. V viseči stavbi sedanjega sedeža namreč dela približno sto zaposlenih, od teh najmanj 60 v sektorju kriminalistične policije. V stavbi domuje še sektor uniformirane policije in urad direktorja.

Po neuradnih informacijah naj bi se urad direktorja preselil v stavbo pomorske policijske postaje, nekatere službe pa naj bi naselili tudi v prvo nadstropje policijskega doma ob koprskem zdravstvenem in gasilskem domu. V stavbo CPK naj bi se tako preselili večinoma kriminalisti.

Medtem pa na notranjem ministrstvu pripravljajo dokumentacijo za novogradnjo, ki bi predstavljala edino dolgoročno rešitev za policijo v Kopru. Nova stavba, v katero naj bi se vselile vse službe, ki zdaj domujejo na sedežu koprske policijske uprave, naj bi zrasla na prostoru za koprsko policijsko postajo, kjer zdaj stojijo policijske garaže. Kdaj naj bi stavbo začeli graditi, še ni znano.

DANIJEL CEK


Najbolj brano