Policisti niso prekoračili pooblastil

Dve leti in tri mesece po prvi obravnavi je koprsko okrajno sodišče razsodilo, da trije koprski policisti poleti 2009 niso kršili dostojanstva dvema mladeničema, ki so ju vklenili in odpeljali na policijsko postajo. Vrhovno državno tožilstvo je zanje predlagalo pogojne kazni, sodnica pa je razsodila, da niso zagrešili kaznivega dejanja.

Sodišče je ugotovilo, da policisti med postopkom niso prekoračili pooblastil.
Sodišče je ugotovilo, da policisti med postopkom niso prekoračili pooblastil. 

KOPER > Vse skupaj se je začelo z običajnim sporom med pijano voznico in policisti, ki so jo ujeli. V Ulici 15. maja v Kopru je namreč policist Sebastjan Č. sredi julija 2009 ustavil voznico Klavdijo A., ji odredil alkotest, ki je pokazal, da je pijana, in ji prepovedal vožnjo. Policist se je potem odpeljal, vendar pa je le naredil en krog in se vrnil v ulico. Nedaleč stran od kraja, kjer jo je ustavil prvič, jo je videl, da spet vozi avto.

Tokrat policist seveda ni imel več razumevanja za njeno početje in ji je odredil pridržanje. Nad tem pa nista bila navdušena ne Dino G. in ne Andraž V., ki sta se z njo vozila v avtu. Policist je poklical na pomoč kolega Klemna B. in Simona B., ki sta bila v bližini. Trije policisti in negodovanje sopotnikov v avtu pijane voznice so bili očitno dovolj za stopnjevanje konflikta. Na koncu sta oba sovoznika pristala vklenjena najprej v policijski marici, nato pa še na policijski postaji.

Ko so ju po pridržanju izpustili, sta mladeniča policiste ovadila, da sta enega pretepla že v Ulici 15. maja, drugega pa na policijski postaji. Ker naj bi Andraža V. s prsmi in glavo pritisnili ob policijsko vozilo, ga nekajkrat s pesmi udarili v ledveni del hrbta, spotaknili, nato pa na tleh še obrcali po glavi in telesu, Dina G. pa na policijski postaji zvlekli v prostor, vrgli na tla in ga tam obrcali, je tožilka iz oddelka za pregon uradnih oseb pri specializiranem državnem tožilstvu proti trem policistom spisala obtožni predlog. Očitala jim je, da so mladeničema kršili človeško dostojanstvo z zlorabo uradnega položaja.

Na sojenju, ki se je začelo že septembra 2012, so obtoženi policisti zanikali krivdo in povedali, da sta bila poleg voznice pijana tudi oba sopotnika, da sta bila do njih nesramna in nasilna, jih zmerjala, hotela pa naj bi jih tudi udariti. Sebastjan Č. je priznal, da so vse tri vklenili, vendar je zatrdil, da jih niso brcali. Mladeniči so trdili nasprotno.

Sojenje se je nato nadaljevalo spomladi 2013, nato pa je bil primer dodeljen drugi sodnici, ker je prva z okrajnega odšla v službo na okrožno sodišče. Po osmih obravnavah se je pred časom sojenje vendarle končalo.

Tožilka je sodnici Mirjani Gontarev predlagala, naj vse tri policiste (medtem je eden že zapustil njihove vrste) spozna za krive in jih obsodi na pogojne kazni. Zagovornika dveh obtoženih policistov, odvetnika Gorazd Gabrič in Denis Zobarič, pa sta trdila, da kaznivo dejanje ni dokazano in sodnici predlagala, naj jih oprosti obtožb. Sodnica je tako tudi razsodila in sklenila, da ni trdnih dokazov, da bi trije policisti storili očitano jim kaznivo dejanje. Tožilstvo je napovedalo pritožbo na sodbo.

DANIJEL CEK


Najbolj brano